Op vakantie met Schrijven Online – Duitsland

De zomervakantie is begonnen, maar dat betekent niet dat pen en papier onder een laag stof moeten verdwijnen. Vakantie is het uitgelezen moment om je relaxte hersenen aan het werk te zetten en je inspiratie in woorden om te zetten. Schrijven Online neemt je deze zomer met zich mee op een rondreis langs negen landen. Maar het zou geen Schrijven Online zomervakantie zijn als we alleen maar liggen te bakken op het strand. Nee, tijdens deze vakantie gaat er geschreven worden! 

Berlijn  

We beginnen onze rondreis door Duitsland in de hoofdstad, Berlijn. De stad is een metropool en geldt als een van de grootste en belangrijkste culturele, politieke en wetenschappelijke centra. De stad staat ook bekend om het liberale uitgaansleven.  

Iedereen kent de Berlijnse Muur wel. Het muurfragment dat het best bewaard is gebleven bevindt zich aan de oever van de Spree. Dit stuk muur is versierd door meerdere kunstenaars en heeft de naam East Side Gallery gekregen.  

Opdracht  
Het Klein Orkest schreef een nummer over de Berlijnse Muur, waarin met opzet geen kant werd gekozen, maar waarin de situatie wordt besproken. Het nummer kun je hier luisteren. Schrijf nu zelf een nummer over de huidige situatie in Berlijn. Betrek ook de muur erin en de symbolische betekenis die het nu heeft.  

Slot Neuschwanstein 

In Beieren ligt slot Neuschwanstein. Het kasteel werd in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd in opdracht van (de later krankzinnig verklaarde) koning Ludwig. Het ontwerp van de burcht is afkomstig van theaterarchitect en decorontwerper Christian Jank.  

Het kasteel doet enorm sprookjesachtig aan en dat is niet onopgemerkt gebleven. Walt Disney bezocht slot Neuschwanstein persoonlijk voordat de bouw van Disneyland California begon. Het kasteel van Doornroosje in dit themapark is gebaseerd op slot Neuschwanstein.  

Opdracht  
Herschrijf het sprookje van Doornroosje en laat het plaatsvinden in slot Neuschwanstein. Maak een erotische versie danwel horror versie van het sprookje, geschikt voor volwassenen.  

Nationaal Park Jasmund  

Het Nationaal Park Jasmund bevindt zich op het schiereiland Jasmund en is met zijn 30,03 km^2 het kleinste natuurpark van Duitsland. Toch staat het op de Unesco Werelderfgoedlijst, dankzij de diversiteit en het oerboskarakter van het gebied.  

Het park staat bekend om zijn hoge rotsen met krijtgesteente aan de Oostzeekust. De krijtformaties stammen uit het Boven Krijt, wat zo’n 70 miljoen jaar geleden is. In de krijtrotsen zijn veel fossielen te vinden, welke dateren uit het Paleozoïcum.  

Opdracht  
Schrijf een haiku over de krijtrotsen in het Nationaal Park Jasmund. Laat hierin ook de leeftijd van de rotsen en de aanwezige fossielen een rol spelen.  

Porta Nigra  

De Porta Nigra is een monument in de stad Trier wat uit de Romeinse tijd stamt. Het is een poort in stadsmuur, welke zo rond 200 n. Christus werd gebouwd. De poort bestaat uit op elkaar passende zandsteenblokken, zonder voegen. Door verwering en roetafzetting werden deze blokken langzaam zwart, vandaar de naam Porta Nigra wat letterlijk Zwarte Poort betekent.  

De poort was voor militair gebruik bestemd. Alleen de hogere verdiepingen zijn van openingen voorzien in de vorm van vensters. Op deze manier konden aanvallers die de buitenste poorten waren doorgedrongen op de binnenplaats van alle kanten bekogeld worden.  

Opdracht  
Schrijf een bladzijde uit het dagboek van een soldaat in de Romeinse tijd. Het kan een soldat zijn in de poort of juist een soldaat die de poort aanvalt.  

Het volgende en laatste land waar Schrijven Online heen gaat is Belgïe. Op het forum van  Schrijven Online kun je al jouw schrijfwerk plaatsen. Er zal geen redactionele feedback gegeven worden, maar onderling is er uiteraard ruimte voor feedback! 

Techniek