Overzicht literair nieuws - week 11

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Een uitgeefcontract zorgt voor spanning tussen schrijver en uitgever

Schrijfster Elfie Tromp, die in 2013 het boek Goeroe publiceerde, stapte uit onvrede op bij uitgeverij Lebowski. De uitgeverij biedt schrijvers een contract aan waarin de uitgever naast een percentage van de boekverkoop ook een deel van de inkomsten van de auteur tijdens optredens en lezingen ontvangt. ‘Over het contract was niet te onderhandelen’ zei Tromp in de Volkskrant.

Schrijvers komen maar moeilijk rond

De boekverkoop in Nederland levert niet veel op en een consequentie hiervan lijkt zich nu voor te doen in het contract tussen auteur en uitgever. Schrijvers staan steeds meer rechten en inkomen af aan de uitgeverij en de Vereniging van Letterkundigen (VvL) waarschuwt voor deze samenwerkingsvorm. Janne Rijkers van de VvL ging hierop in: 'De verkoop van boeken levert niet veel op in Nederland. Dat maakt het schrijvers moeilijk om rond te komen. Dit soort contracten doen daar geen goed aan. Ze kunnen er zelfs toe leiden dat sommige auteurs hun beroep niet meer uit kunnen oefenen.' De uitgever zou op deze manier voorbij gaan aan het zelfstandig belang van de auteur en niet stil staan bij de inspanning die de auteur levert.

Nieuwe lijn van de uitgever

Schrijfster Tromp meldde dat uitgeverij Lebowski de aanpassingen in het contract omschreef als ‘de nieuwe richtlijnen van de uitgever’. Volgens de VvL is het gebruikelijk dat er in een contract staat wat een auteur aan promotie- optredens doet, dit is voor de auteur en uitgever een bron van inkomsten. Bij lezingen zou dit anders moeten zijn, dit vergt namelijk vooral inspanning van de auteur.

Reactie uitgeverij Lebowski

Uitgeverij Lebowski geeft toe dat ze dit soort contracten aanbieden, vooral bij beginnende auteurs. Ze willen zorgen voor een inkomen voor de auteur maar willen in ruil daarvoor wel een percentage terugkrijgen. De uitgever zou voor de auteur een managementfunctie vervullen en volgens hoofdredacteur Van Gelderen van uitgeverij Lebowski geeft dat hen recht op een deel van de inkomsten van de auteur.

Bron: http://www.volkskrant.nl/boeken/uitgever-eist-meer-geld-van-schrijvers~a3895436/

Terugblik van Dimitri Verhulst op de Boekenweek

‘Duurde de Boekenweek maar een maand!’ Dimitri Verhulst die auteur is van het Boekenweekgeschenk van 2015 is niet in het minst afgepeigerd na de Boekenweek. Verhulst zag wel dat in Vlaanderen de Nederlandse traditie nog niet leeft, de Vlaamse schrijver vindt dat hier verandering ingebracht moet worden.

Voorgaande Boekenweekauteurs zijn slappelingen

Verhulst was gewaarschuwd de Boekenweek ingegaan. Ga in training! Zorg dat je fit en uitgerust bent voor het moordende schema en eindeloze interviews. De voorgaande auteurs van het Boekenweekgeschenk hadden hem allemaal gewaarschuwd. Verhulst reageerde na afloop met ‘Nu weet ik wat voor watjes het eigenlijk zijn. Ik moest ’s avonds nog even de kroeg in om al mijn energie kwijt te raken.Ik vond het in een woord geweldig!’ zei Verhulst aan het einde van de week in boekhandel Paagman in Den haag.

Hoogtepunt

Een van de hoogtepunten voor de auteur van De zomer hou je ook niet tegen was een optreden wat hij gaf voor scholieren. 'Zij beseffen dat nu nog niet, maar ik weet: de auteurs die ik als zestien-, zeventienjarige las, zijn de auteurs die nog altijd heel hoog in mijn aanzien staan en die ik nog altijd lees. Dus als ik toegang kan krijgen tot de liefde voor boeken van jongeren, dan is dat fantastisch.'

Samenwerking Nederland en Vlaanderen

Dit jaar was het de vierde keer dat de Boekenweek in samenwerking met Vlaanderen georganiseerd werd. Verhulst merkte op dat dit nog niet zo’n groot succes was, hij had maar één optreden in Vlaanderen. In De Singel in Antwerpen in de grote zaal kunnen 600 man, ze was gevuld met twintig mensen. Hier moet nog wat aan gedaan worden, vindt Verhulst. In de loop van de week ontmoette de schrijver steeds meer mensen die het geschenk al gelezen hadden. 'Dan merk je dat het Boekenweekgeschenk inderdaad als een staaltje in de parfumerie kan zijn. Zo'n klein flesje waar je aan kan snuffelen en wat er soms toe leidt dat mensen een grote fles kopen.

Bron: http://maartendessing.blogspot.nl/2015/03/dimitri-verhulst-blikt-terug-duurde-de.html

Bron

www.schrijvenonline.org/nieuws

Uitgeven