Overzicht literair nieuws – week 14

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Nederlanders downloaden vaker illegaal

Nederlanders downloaden vaker mediabestanden (waaronder e-books) uit illegale bron dan andere Europeanen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Deloitte in opdracht van de European Intellectual Property Office. Vijftien procent van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar illegale content gedownload. Tegenover tien procent van de Europeanen. Bijna de helft (49 procent) van de Nederlanders vindt illegaal downloaden acceptabel wanneer er geen legaal alternatief is. In Europa ligt dat percentage een stuk lager: 31 procent vindt dit acceptabel. Wel zijn Nederlanders bereid hun gedrag aan te passen: 69 procent geeft aan te stoppen met illegaal downloaden als er betaalbare legale alternatieven zijn.

Bron: Boekmanstichting

Bob Dylan haalt Nobelprijs voor de literatuur op

Vier maanden na de gemiste uitreikingsceremonie heeft Bob Dylan afgelopen zaterdag dan eindelijk zijn toegekende Nobelprijs voor de literatuur in ontvangst genomen. De singer-songwriter kon niet bij de officiële ceremonie zijn, iets waar hij veel kritiek over ontving. Dit weekend was Dylan in Stockholm voor twee concerten, waardoor hij de kans zag om gelijk even de prijs op te halen. Voordat hij het bijbehorende geldbedrag van 850 duizend euro ontvangt, moet hij uiterlijk 10 juli nog de officiële Nobel-toespraak houden. Tot dusver is nog niet bekend wanneer Dylan dit gaat doen.

Bron: Volkskrant

Kwart miljoen reizigers in de trein met Boekenweekgeschenk

Zo’n 250 duizend reizigers hebben zondag 2 april gebruik gemaakt van het Boekenweekgeschenk om gratis te reizen met openbaar vervoer. Dat maakte de NS zondag bekend. Makkelijk leven van Herman Koch, de Boekenweekgeschenkschrijver van dit jaar, stond een barcode waarmee ingecheckt kon worden bij onder andere NS, Arriva en Conexxion. Dit was het zestiende jaar dat de Boekenweek werd afgesloten met deze actie. De Boekenweek 2017 liep van 25 maart tot en met 2 april en had als thema Verboden Vruchten.

Bron: AD

Brugge organiseert internationaal literatuurfestival

Brugge organiseert voor de eerste keer een internationaal literatuurfestival, BRUTAAL. Het festival vindt plaats van 5 tot en met 13 mei en telt voor de eerste editie al 78 activiteiten.
Er komen zestig auteurs en dertig theatermakers, woordperformers en muzikanten naar Brussel om op verschillende locaties in de stad aan de slag te gaan. Het festival draait om verhalen en taal, in alle mogelijke vormen. Van fictie en proza tot poëzie. Er worden ongeveer zesduizend bezoekers verwacht op de eerste editie van het festival. Het plan is om er een tweejaarlijks evenement van te maken.

Bron: Knack/Brugge

Uitgeven