Overzicht Literair nieuws – week 16

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Esther Gerritsen schrijft Boekenweekgeschenk 2016

Op verzoek van stichting CPNB schrijft Esther Gerritsen het Boekenweekgeschenk 2016. Het Boekenweekgeschenk zal worden uitgereikt tijdens de Boekenweek die volgend jaar van 12 t/m 20 maart 2016 zal plaatsvinden. Hiermee neemt de veel geprezen schrijfster en columniste de plaats in van Dimitri Verhulst die het Boekenweekgeschenk van 2015 schreef.

Esther Gerritsen

Gerritsen debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn. Hierna volgde de romans Tussen een persoon, Normale dagen en De kleine miezerige God. Haar laatste drie romans Superduif, Dorst en Roxy werden allemaal genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Ook heeft Gerritsen een wekelijkse column in de VPRO gids en schreef ze meerdere theaterteksten voor onder andere Kees&Co.
Bron: www.cpnb.nl

Bette Westera wint Woutertje Pieterse Prijs voor Doodgewoon

Met het boek Doodgewoon wonnen schrijfster Bette Westera en tekenares Sylivia Weve de Woutertje Pieterse Prijs 2015. Het boek is een dichtbundel rond het thema ‘dood’.
Bette Westera wordt gezien als één van de beste schrijvers van kinderpoëzie van dit moment. Haar samenwerking met tekenares Sylvia Weve is niet voor het eerst, eerder maakte zij samen de goed ontvangen dichtbundel Aan de kant, ik ben je oma niet. Deze dichtbundel had het thema ‘ouderdom’.

De Woutertje Pieterse Prijs

De Woutertje Pieterse Prijs is samen met de Gouden Griffel een van de twee grote prijzen voor het literaire- kinderboek in Nederland. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kinderboek wat niet alleen beschikt over een uitzonderlijke kwaliteit, maar ook een vorm van moraal in zich draagt. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 15.000 euro.
Bron: http://www.boekenkrant.com/wouter-pieterse-prijs-voor-doodgewoon/

Nobelprijswinnaar Günter Grass overleden

Op 87- jarige leeftijd is de Nobelprijswinnaar Günter Grass overleden. In 1999 won hij de Nobelprijs voor de Literatuur en samen met Siegfried Lenz en Heinrich Böll behoorde hij tot de grote drie van de naoorlogse Duitse literatuur.

Geschiedenis

De auteur was beroemd door zijn roman De blikken trom die in 1959 uitkwam. Ook mengde hij zich vaak in politieke debatten, zo kreeg hij In 2012 de ’European of the Year’-prijs voor zijn bijdrage aan politieke debatten in Europa. In 2007 zorgde hij voor ophef rond zijn autobiografie waarin hij opbiechtte kortstondig te hebben gediend in de Waffen- SS. In Nederland verscheen het boek als De rokken van de ui.

Bron

http://www.nrc.nl/boeken/2015/04/13/nobelprijswinnaar-gunter-grass-op-87-jarige-leeftijd-overleden/

Uitgeven

Techniek