Afbeelding

bron: Google Docs

Overzicht literair nieuws – week 22

Literair nieuwsoverzicht week 22 Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week. 



Mensen Zeggen Dingen

In Utrecht vindt vanavond een podiumavond van Mensen Zeggen Dingen plaats, een groep jonge professionele schrijvers en spoken-word artiesten. De avond wordt gehost door Teddy Tops en zal plaats vinden in de EKKO.
Onder andere Hanneke Hendrix, Lieke Marsman en John Frost zullen aan de avond deelnemen. Het romandebuut van Lieke Marsman, dat officieel pas morgen uit zal komen, is deze avond ook in beperkte oplage te koop.
Mensen Zeggen Dingen treedt al zo’n 2 jaar op door heel het land, elke laatste woensdag van de maand wordt er een avond in Utrecht georganiseerd.
Bron: Ekko

De finalejury van Write Now! is bekend

De voorronden van Write Now! 2017 zijn achter de rug. Momenteel werken de vijftien finalisten hard aan een nieuwe tekst. Op 25 juni zal tijdens de prijsuitreiking in UBIK te Rotterdam één van hen tot winnaar worden uitgeroepen.
Inmiddels is bekend gemaakt welke jury de vijftien verhalen zal gaan beoordelen. Dit jaar bestaat deze uit Erik Brus, Maud Vanhauwaert, Ann Jooris, Janneke Siebelink en juryvoorzitter Roos Vlogman. Vorig jaar won Roos Write Now! met haar verhaal.
Bron: Write Now! 

Dichtbundel door zestienjarige Gerard Reve

Een bijzonder manuscript van Gerard Reve zal binnenkort te zien zijn in het Literatuurmuseum in Den Haag. Op zestienjarige leeftijd schreef Reve een bundel met tien gedichten voor zijn jeugdvriendin, Christina (Stien) Amende, die bij hem op het Vossius Gymnasium zat. De gedichten waren getikt op gelinieerde velletjes uit een schoolschriftje en werden met paperclips bij elkaar gehouden. Volgens het museum zijn het zijn oudst bewaarde geschriften. Museumdirecteur Aad Meinderts noemt de aanwinst een ‘ontroerend jeugddocument’.
Bron: Nu.nl 

Manuscripten van Gerard Reve leveren bijna 9000 euro op

Nog meer nieuws over Gerard Reve: de manuscripten, brieven en andere materialen die dinsdag geveild werden, hebben een kleine 9000 euro opgebracht.
Een opvallend item in de veiling was het manuscript van de verhalenbundel The Acrobat, welke Reve in het Engels schreef. Het veilinghuis hoopte dit manuscript voor 15.000 te verkopen, maar het item werd niet verkocht.
In totaal zijn 26 van de 35 documenten geveild. De stukken waren ingebracht door Joop Schafthuizen, Reve’s partner.
Bron: Nu.nl