Overzicht literair nieuws – week 23

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Poëziegeschenk 2016 wordt geschreven door Stefan Hertmans

De Poëzieweek 2016 heeft dit jaar als thema Herinneringen. De Vlaamse auteur Stefan Hertmans gaat in dit thema het Poëziegeschenk schrijven. Binnen hetzelfde thema schreef hij een internationale bestsellerroman Oorlog en terpentijn. De Poëzieweek zal dit jaar plaatsvinden van 28 januari tot 3 februari 2016. 

Collectieve en individuele herinneringen

Op de vooravond van de week zal in Nederland de VSB poëzieprijs worden uitgereikt en in Vlaanderen de Herman de Coninckprijs. De week zal worden afgesloten met de Turing Gedichtenwedstrijd. Binnen het thema vallen ontroerende collectieve herinneringen uit het verleden, zoals de instorting van de Twin Towers, en mooie jeugdherinneringen van individuele schrijvers. En natuurlijk alles hier tussenin.

Het Poëziegeschenk

Tijdens de Poëzieweek krijgen bezoekers van de boekhandel bij aankoop van €12,50 het Poëziegeschenk cadeau. Met de bundeling van activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren  voor poëzie. Voor meer informatie kijk hier.

Maartje Wortel gaat wonen en schrijven in een verzorgingshuis

Maartje Wortel wordt de nieuwe Schrijver in huis, ze zal 3 weken wonen en schrijven in het verzorgingshuis Vitalis WoonZorg Groep in Eindhoven. Via wintertuin.tumblr.com gaat ze  als nieuwe Schrijver in huis verslag doen van haar verblijf en zal nieuw werk schrijven geïnspireerd op de bewoners.

Uitnodiging van Literair Productiehuis Wintertuin en de Literaire Salon

Literair Productiehuis Wintertuin en de Literaire Salon organiseren de woon- en werkcombinatie voor jonge auteurs om drie weken lang in het verzorgingshuis te kunnen wonen en schrijven. Eerder trokken Elske van Lonkhuyzen en Willem Claassen in het verzorgingshuis. Het doel is om de jonge schrijvers te verrijken met de culturele bagage die de ouderen met zich mee dragen. Via dit project worden de ervaringen en gesprekken verwerkt in een nieuwe roman, gedicht of andere schrijfvorm.

Maartje Wortel

Wortel woont en werkt in Amsterdam. Ze volgde de opleiding Beeld en Taal aan de Rietveld Academie en publiceerde verschillende verhalen in Passionate, De Brakke Hond en De Gids. De verhalenbundel Dit is jouw huis is haar debuut.
Bron: www.schrijverinhuis.nl

Cees Nooteboom is ons meest succesvolle literaire exportproduct

In het overzichtwerk van Nederlandse kunst in de wereld Literatuur, architectuur en beeldende kunst 1980-2013 staat de weg van de Nederlandse kunst in het buitenland centraal. Hoe kunnen we als relatief klein land onze culturele bijdragen leveren in andere landen en continenten? Ook staan ze stil bij de vraag hoe dit werk beoordeeld wordt. Uit het overzichtwerk kwam Nooteboom als meest succesvolle literaire exportproduct naar voren. Ook Mulisch en Haasse werden in het buitenland veel vertaald.

Steeds meer vertalingen

De afgelopen decennia is het aantal literaire vertalingen enorm gestegen. In 1980 werden er totaal 500 titels vertaald, het aantal vertalingen verdrievoudigd jaarlijks tussen 1980 en 2007. Toch bedraagt het aandeel van vertalingen uit Nederland maar 1 procent van de wereldvertaalmarkt.

Bron

www.schrijvenonline.org

Uitgeven