Overzicht literair nieuws – week 25

Overzicht literair nieuws – week 25Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van afgelopen week.

Schrijver publiceert dagboeken uit vuilcontainer

In 2001 vonden drie vrienden, onder wie auteur Alexander Masters, enkele dozen vol met boeken in een vuilcontainer. Het bleken 148 dagboeken te zijn, die teruggaan tot in de jaren vijftig. Masters las vijf miljoen woorden over een ongelukkige schilder die het dagboek bijhield sinds haar veertiende en kreeg het plan de dagboeken te publiceren. Toen hij ontdekte dat de auteur nog leefde, besloot hij haar identiteit te achterhalen.

Met de hulp van zijn vrouw, een kunsthistorica, kwam Masters het adres van de 74-jarige Lauren op het spoor, waarna hij zijn voorstel voor publicatie aan haar voorlegde. De dagboekschrijfster vond het geen probleem om de boeken uit te laten geven. Het bleef voor haar wel een raadsel hoe de boeken in de container waren beland. Inmiddels zijn de containerdagboeken uitgebracht als biografie, getiteld: A life discarded.
Bron: de Volkskrant

Wie wint de Write Now!-publieksprijs?

Aanstaande zondag 26 juni vindt de finale van Write Now! - de grootste literaire schrijfwedstrijd voor jong talent in het Nederlandse taalgebied - plaats, waarin naast de juryprijs ook de publieksprijs wordt uitgereikt. Bijna 1000 jonge schrijvers in de leeftijd van 15 tot en met 24 jaar deden mee. In de finale staan de vijftien kandidaten die na de regionale voorrondes zijn doorgegaan en nu een nieuwe tekst hebben geschreven. De winnaar van de publieksprijs wint een publicatie in de boekenbijlage van De Morgen en een Ipad. Tot 25 juni kan iedereen de finaleteksten lezen op de website van Write Now! en zijn stem uitbrengen.                                 
Bron: De Morgen

Boekenbranche wordt weer populairder

Volgens de vierde editie van het tweejaarlijkse Boekensector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy groeit het imago van de boekensector weer. Uit het onderzoek, dat werd gehouden onder 1100 Nederlanders, blijkt dat de merken in de boekensector sinds 2014 met vier procent zijn gestegen. Daarnaast winnen uitgeverijen aan reputatie en nemen de verkoopkansen van schrijvers toe.

Volgens Hendrik Beerda kan de branche zich uit de financiële crisis werken wanneer men zich primair gaat richten op bestaande topmerken. Deze topmerken zijn gerangschikt in een top-10 van merken met de hoogste groeiverwachting en omvatten vier personen, onder wie Dick Bruna, Carry Slee en Maarten ’t Hart. Daarnaast heeft bol.com volgens de consument de meest veelbelovende toekomst, terwijl het imago van online boekwinkel eci.nl juist blijft dalen en minimale groeikansen heeft. De top-10 ziet er nu als volgt uit:

Top-10 sterkste merken van Nederlandse boekensector in 2016 (+ positie in 2014)
1. (1) bol.com
2. (3) Dick Bruna
3. (2) Kinderboekenweek
4. (5) Boekenweek
5. (4) Bruna
6. (6) Carry Slee
7. (8) Saskia Noort
8. (-) de Bibliotheek
9. (11) Primera
10. (-) Maarten 't Hart
Bron: INCT 

Jessica Durlacher weg bij De Bezige Bij

Het NRC Handelsblad maakte onlangs bekend dat Jessica Durlacher haar volgende roman niet bij uitgeverij De Bezige Bij uitbrengt, maar bij uitgeverij Hollands Diep. Haar overstap heeft te maken met de kwestie rondom auteur Abou Jahjah, waardoor de uitgeverij al eerder in opspraak raakte. Volgens Durlacher is te veel geprobeerd de kwestie in de doofpot te stoppen. Eerder maakte bestsellerauteur Tommy Wieringa al bekend dat hij een (eenmalige) overstap maakt vanwege de kwestie.
Bron: Tzum  

Uitgeven