Overzicht literair nieuws – week 26

Overzicht literair nieuws – week 26Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van afgelopen week.

Roos Vlogman wint juryprijs Write Now!

De finale van Write Now! 2016 is afgelopen zondag gewonnen door Roos Vlogman met haar verhaal ‘Sessie 51’. Vlogman, die al twee keer eerder in de finale van de schrijfwedstrijd stond, ontvangt voor haar prestatie een MacBook en een schrijfcursus. Daarnaast krijgt ze een columnreeks en optredens op Geen daden maar woorden Festival en Crossing Border.

De publieksprijs ging naar de gedichtenreeks ‘Jij gelooft in die dingen, en andere gedichten’ van Anyra Hamat, de winnares van de voorronde in Paramaribo. Zij wint hiermee een publicatie in De Morgen en een iPad. Afgelopen weken kon men via de website van Write Now! de verhalen van finalisten lezen en stemmen op het verhaal dat de publieksprijs moest winnen. Maar liefst 2000 mensen brachten hun stem uit.
Bron: Tzum

Het gaat goed met het papieren boek

Door de economische crisis daalde de verkoop van het papieren boek, maar sinds 2015 is het voorzichtig aan een opmars begonnen. Dit blijkt uit recent onderzoek van marktonderzoeksinstituut GfK. Vorig jaar groeide de boekenomzet al met 3,5 procent. Deze groei wordt verklaard door het aantrekken van de economie. In mei 2016 lag de omzet iets meer dan 2 procent hoger dan die van vorig jaar. Verwacht wordt dat de jaaromzet 2,1 procent boven die van 2015 zal zitten.

Opvallend is daarnaast dat het e-boek, zes jaar geleden nog een groot succes, nu al minder wordt verkocht. GfK berekende dat het elektronische boek in die zes jaar twee euro goedkoper werd, maar de verkoopcijfers niet bevorderde. Uit de cijfers blijkt dat de boekenkoper eerder de voorkeur geeft aan papier. Dit heeft ook te maken met het feit dat er slechts voor 12 procent van de e-boeken betaald wordt, omdat de rest illegaal wordt doorgegeven of gekopieerd.
Bron: Trouw

Tien kinderboeken bekroond met Zilveren Griffel

Afgelopen week bekroonde de Griffeljury de tien beste kinderboeken van 2015 met een Zilveren Griffel. De boeken zijn allemaal afkomstig van Nederlandse schrijvers. Alle tien de boeken maken daarmee kans op de Gouden Griffel, die begin oktober wordt uitgereikt. De tien winnaars zijn:

- Tjibbe Veldkamp, Kom uit die kraan!
- Imme Dros, Tijs en de eenhoorn
- Joke van Leeuwen, Mooi boek
- Toon Tellegen, De tuin van de walvis
- Anna Woltz, Gips
- Daan Remmerts de Vries, Groter dan de lucht, erger dan de zon
- Joukje Akveld, Een aap op de wc
- Edward van de Vendel, Stem op de okapi
- Monique en Hans Hagen, Nooit denk ik aan niets
-Ted van Lieshout, Rond vierkant vierkant rond
Bron: NRC Handelsblad

Hans Sleutelaar wint Anna Blaman Prijs 2016

Op 25 november 2016 wordt in Rotterdam de Anna Blaman Prijs uitgereikt aan dichter Hans Sleutelaar. Dat werd afgelopen week bekend gemaakt. De prijs, die uit een bedrag van 10.000 euro bestaat, gaat eens in de drie jaar naar een auteur die met zijn of haar oeuvre weet bij te dragen aan het literaire klimaat in Rotterdam en omgeving. In zijn recent verschenen bundel Wollt ihr die totale Poesie?, die een selectie bevat van zijn gedichten uit onder andere Vermiste stad en Schaars licht, combineert Sleutelaar herinneringen aan zijn eigen Rotterdamse jeugd met de geschiedenis van de havenstad.
Bron: Literatuurplein

Schrijver en journalist Henk Hofland overleden

Afgelopen week overleed schrijver en journalist Henk Hofland op 88-jarige leeftijd in zijn slaap. Volgens het NRC had hij al langer hartproblemen. Hofland begon in 1953 zijn carrière bij het Algemeen Handelsblad, waarvan hij in 1968 hoofdredacteur werd. In 1996 ontving hij de Gouden Ganzeveer en in 1999 werd hij uitgeroepen tot Journalist van de Eeuw. Daarnaast was hij columnist politiek commentator, essayist en romancier. Voor zijn essays ontving hij in 2011 de P.C. Hooftprijs.
Bron: de Volkskrant

Uitgeven