Overzicht literair nieuws – week 39

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

De Nieuwe Bijbelvertaling belangrijkste boek van Nederland

23 september werd bekendgemaakt dat De Nieuwe Bijbelvertaling (2004) het belangrijkste boek van Nederland is. In deze nieuwe vertaling is de Bijbel herschreven in begrijpelijk Nederlands, om het boek voor iedereen toegankelijk te maken. De bekendmaking van het belangrijkste boek volgde na een verkiezing van vijf maanden, waarin Nederlanders hun stem konden uitbrengen op het boek dat hen ‘het meest geraakt’ had. In totaal brachten 75.000 mensen hun stem uit. Op de tweede plek eindigde Het Achterhuis van Anne Frank en de derde plek is voor In de ban van de ring van J.R.R. Tolkien.

Bron: Tzum.info 

Mohammed Benzakour wint ANV Debutantenprijs

Zondag 25 september werd de ANV Debutantenprijs voor de 21e keer uitgereikt. Dit jaar is Mohammed Benzakour de winnaar met zijn roman De Koning Komt. Met zijn overwinning streefde hij Hugo Blom (Een kleine moeite) en Inge Schilperoord (Muidhond) voorbij. De vakjury koos de drie genomineerden uit alle Nederlandstalige fictiedebuten van het afgelopen jaar. Daarna konden honderden lezers stemmen op hun favoriet. Benzakour sleepte met zijn debuut de geldprijs van 7500 euro binnen.

Bron: Het Parool

Harriët van Reek krijgt Gouden Penseel

Lettersoep van auteur en illustrator Harriët van Reek kreeg afgelopen week het Gouden Penseel uitgereikt, de prijs voor het best geïllustreerde Nederlandse kinderboek. "Lettersoep is een uniek boek, het ontstijgt alle tradities. Wat een genot om je met soepele sprongen tussen concrete en abstracte begrippen heen en weer te kunnen begeven. Wie erin mee kan gaan, bekijkt het leven anders", zegt de jury over het boek. Van Reek debuteerde in 1986 met De avonturen van Lena Iena en won daarmee de Gouden Griffel en een Vlag en Wimpel. Op 4 oktober wordt het Kinderboekenbal georganiseerd, en dan zal er ook bekendgemaakt worden welke auteur de Gouden Griffel, de prijs voor het beste kinderboek, krijgt.

Bron: NOS

Dick Bruna wint Max Velthuijs-prijs 2016

Op 22 september werd de driejaarlijkse oeuvreprijs uitgereikt aan Irene de Jongh, ie de prijs in ontvangst nam namens haar man Dick Bruna. De prijs bekroont het werk van de Nederlandse illustrator.
'Als er een illustrator is waar Nederland trots op kan zijn dan is het Dick Bruna. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd groeien kinderen op met zijn werk. En dat behoeft geen verbazing. De directheid en eenvoud van zijn tekeningen sluiten perfect aan bij de beleving van het kind,’ aldus de jury, bestaande uit Annelies Fontijne (voorzitter), Carll Cneut, Gert Gerrits, Wim Hofman en Gioia Smid. Met de Max Velthuijsprijs wint Bruna een bedrag van 60.000 euro, dat geschonken wordt aan de stichting VoorleesExpress.

Bron: Letterkundig Museum

Atte Jongstra ontvangt Constantijn Huygens-prijs

26 september werd bekendgemaakt dat de Constantijn Huygens-prijs, waar een geldbedrag van 10.000 euro bij hoort, wordt toegekend aan Atte Jongstra. De Friese neerlandicus schreef onder andere negen romans, drie essays en een autobiografie. De Constantijn Huygens-prijs is een Nederlandse literaire oeuvreprijs die sinds 1947 jaarlijks wordt uitgereikt. Eerdere winnaars waren o.a. Adriaan van Dis, Arnon Grunberg en Toon Tellegen. Op 22 januari 2017 zal de prijs aan Jongstra uitgereikt worden.

Bron: De Volkskrant

Uitgeven