Overzicht literair nieuws – week 41

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Turing gedichtenwedstrijd

Dit jaar gaat de Turing gedichtenwedstrijd weer van start en gaan we opzoek naar wie het beste Nederlandstalige gedicht schrijft. Komende weken gaan vele dichters uit Nederland en Vlaanderen weer strijden om de hoofdprijs van € 10.000. De jury zal de gedichten anoniem beoordelen dus gerenommeerde dichters hebben geen voorkeursbehandeling als er een dichter in je schuil gaat laat hem dan nu naar buiten komen. Wie wint krijgt tegelijk de kans een bundel te publiceren. De deadline voor het insturen van je gedicht is 15 november.  De jury bestaat dit jaar uit Dichter des Vaderlands Anne Vegter, Maartje Wortel, John Jansen van Galen, Stijn Vranken, Françoise Geelen. De winnaars worden bekendgemaakt op woensdag 3 februari 2016 in de Stadsschouwburg Amsterdam.
bron: http://www.literairnederland.nl/2015/09/24/turing-gedichtenwedstrijd-weer-van-start/ 

 NRC onthult dat Bezige Bij-auteurs Maartje Wortel en Walter van den Berg overstappen naar uitgeverij Das Magazin

Maartje Wortel, Walter van den Berg en Lize Spit, dat zijn de eerste namen die de overstap maken naar uitgeverij Das Magazin. Tzum weet dat er nog een erg grote naam een overstap gaat maken, maar helaas mogen we die nog niet onthullen. In NRC Handelsblad onthullen Hanneke Chin-A-Fo en Toef Jaeger de eerste drie schrijvers van de uitgeverij die in het kielzog van het succes van het tijdschrift Das Magazin is opgericht.

Maartje Wortel en Walter van den Berg komen van De Bezige Bij, Lize Smit is een nieuw talent. De grote naam die wij kennen, komt ook van De Bezige Bij. Aangezien er meer jonge literaire talenten voor Das Magazin schrijven en bij het Bezige Bij-concern horen, zal het aan de Van Miereveltstraat wel niet heel fijn toeven zijn. Wat gaan Daan Heerma van Voss en Thomas Heerma van Voss die goed bevriend zijn met Daniël van der Meer van Das Magazin bijvoorbeeld doen? Wat gaat Niña Weijers (Atlas Contact) doen?

Eerder maakten enkele auteurs van De Bezige Bij de overstap naar Hollands Diep, de nieuwe uitgeverij van oud-Bezige Bij-directeur Robbert van Ammerlaan.
Dit bericht is afkomstig van Tzum.

Guus Bauer stapt over naar uitgeverij Marmer

De nieuwe roman Vogeljongen van onze eigen Guus Bauer zal in februari 2016 verschijnen bij uitgeverij Marmer. Dat werd vandaag bekend gemaakt. Guus Bauer (1959) is schrijver en literair journalist. Als achttienjarige startte hij een uitgeverij en begon gelijktijdig met het schrijven over literatuur. Inmiddels heeft hij honderden interviews afgenomen met binnen- en buitenlandse schrijvers, filmers, acteurs en kunstenaars. Vogeljongen is zijn negende, meest persoonlijke boek. Hij publiceerde eerder bij Signatuur De tuinman van niemandsland (2008), Heimwee heeft een kleur (2011) en Het geheim van Treurwegen (2013) en bij Hoogland & Van Klaveren Dictators op de thee (2011), Dichter & Bauer (2012) en Bauer maakt vrienden (2014).
Dit bericht is afkomstig van Tzum.

Schrijver Frans Pointl overleden

Afgelopen donderdag is in Amsterdam de 82- jarige schrijver Frans Pointl overleden. In ’89 debuteerde hij met de verhalenbundel De kip die over de soep vloog. Hier werden meer dan 100.000 exemplaren van verkocht. Hierna schreef hij nog 8 andere verhalen- en dichtbundels. Zijn laatste werk kwam in 2013 uit, genaamd De laatste kamer. Dit ging over zijn belevingen in verpleeghuis waar hij sinds 2009 woonde. 

Zijn uitgeverij Nijgh & Van Ditmar lieten weten hem te herdenken als een ateur ‘van een klein, maar bijzonder oeuvre’.
bron: http://www.volkskrant.nl/boeken/schrijver-frans-pointl-82-overleden~a4154865/

Uitgeven