Overzicht literair nieuws – week 42

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week. 

Svetlana Aleksijevitsj wint Nobelprijs voor de literatuur

De Nobelprijs voor de Literatuur werd dit jaar uitgereikt aan de Wit- Russische schrijfster Svetlana Aleksijevitsj, dit maakte het Nobelprijscomité in Stockholm onlangs bekend. De jury schreef over haar werk: ‘haar meerstemmige geschriften, een monument voor het lijden en moed in onze tijd’. 

Svetlana Aleksijevitsj: een pionier

De Wit- Russische schrijfster en journaliste werd geboren in 1948 in Oekraïne. Ze schreef als pionier over het geweld in Rusland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze koos in haar werk voor die literaire interviewvorm, de gruwlijkheden zijn niet te verzinnen en kunnen eigenlijk alleen maar in deze vorm tot hun recht komen. Ze debuteerde in 1985 met het boek De oorlog heeft geen vrouwelijk gezicht, waarin gewone Sovjetburgers aan woord kwamen over de verschrikkingen die plaatsvonden in de Tweede Wereldoorlog. Het boek werd in de eerste instantie op een zwarte lijst geplaatst maar toen Gorbatsjov aan de macht kwam werden er meer dan 2 miljoen exemplaren van verkocht. 

De afgelopen jaren werd haar naam al voortdurend genoemd, bijvoorbeeld in 2013 toen Het einde van de Rode mens verscheen wat ging over levensverhalen van vrouwen uit de jaren twintig toen de Sovjet Unie net uit elkaar was gevallen.
Bron: http://www.nrc.nl/boeken/2015/10/08/nobelprijs-voor-de-literatuur-naar-svetlana-aleksijevitsj-2/

Kinderboekenweek nodig om kinderen aan het lezen te krijgen

‘Tien minuten lezen per dag maakt je een heel stuk slimmer’ zegt Karin van den Dikkenberg van Bibliotheek Achterhoek West. Kinderen hebben een stimulans nodig om te gaan lezen. De Kinderboekenweek blijkt hier een belangrijke bijdrage aan te leveren. Zo organiseren ze verschillende activiteiten tijdens de week om kinderen aan het lezen te krijgen. 'We gaan waterraketten bouwen, waarvan een aantal aan het einde van het programma ook gelanceerd zal worden, studenten van het Graafschap College lezen kinderen voor.' Daarnaast hangen er allerlei feitjes in de bibliotheek die te maken hebben met 'Raar maar waar', het thema van de Kinderboekenweek dit jaar.
Bron: http://www.regio8.nl/kinderboekenweek-is-nog-nodig/nieuws/item?787060

Inge Schilperoord wint Bronzen Uil met Muidhond

Inge Schilperoord heeft vandaag de Bronzen Uil gewonnen met haar boek Muidhond (uitgegeven door Podium). De Bronzen Uil wordt gegeven aan de beste Nederlandstalige debuutroman. De winnares kreeg 5.000 euro en een bronzen beeld mee naar huis. De prijs werd uitgereikt tijdens het festival Het Betere Boek in Gent.
Dit bericht is afkomstig van Tzum. 

Henning Mankell overleden

De Zweede misdaadauteur Henning Mankel is op 67- jarige leeftijd overleden, dit maakte zijn uitgeverij onlangs bekend. Hij is onder andere bekend van zijn boeken over politie- inspecteur Kurt Wallander. Hij was in Zweden een van de meest populaire auteurs, er werden van zijn serie ruim 40 miljoen exemplaren verkocht. Ook in Nederland werden ruim 3,5 miljoen van zijn boeken verkocht. 

Een schrijver met een missie

Mankell schreef veel van zijn boeken over verstekelingen en misstanden in Afrika, waar hij overigens 5 jaar van zijn leven heeft doorgebracht. Thema’s zijn onder andere xenofobie, vrouwenhandel en probleemjongeren. Dit combineert hij met alledaagse kleine thema’s. 
Bron:http://www.volkskrant.nl/boeken/zweedse-misdaadauteur-henning-mankell-overleden~a4156599/

Uitgeven