Overzicht literair nieuws – week 42

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Bob Dylan wint Nobelprijs literatuur

Zanger en songwriter Bob Dylan heeft afgelopen week de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend gekregen. Voor het eerst in 115 jaar is de prestigieuze prijs naar een muzikant gegaan. Volgens de jury heeft Dylan nieuwe poëtische uitingen gecreëerd en is hij een icoon in de Amerikaanse muziekgeschiedenis. ‘Dylan maakt poëzie voor het oor, maar het is ook heel goed zijn werk te lezen.’
In de jaren 60 vergaarde hij voor het eerst grote bekendheid met nummers als Blowing in the wind en Like a Rolling Stone. Ondanks dat Dylan inmiddels 75 jaar oud is, treedt hij nog altijd op.

Bron: NOS


Rosita Steenbeek schrijft essay Maand van de Spiritualiteit

Rosita Steenbeek zal de essay voor de Maand van Spiritualiteit 2017 gaan schrijven. Deze maand loopt van 13 januari tot en met 12 februari en staat in het teken van compassie. Steenbeek debuteerde in 1994 met De laatste vrouw, een roman die in veel talen werd uitgebracht en internationale bekendheid opleverde. Daarna volgde nog verschillende romans, waaronder haar meest recente boek Rose, over haar grootmoeder en de ervaringen van haar joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Steenbeek neemt het stokje over van Ben Tiggelaar, die vorig jaar de essayschrijver was. 

Bron: CPNB

Albert Beintema wint Jan Wolkers Prijs 2016

Met zijn boek De grutto heeft Albert Beintema de Jan Wolkers Prijs gewonnen. Dat werd zondag bekendgemaakt in het programma Vroege Vogels. De grutto is een deel uit een reeks vogelboeken die is uitgegeven door Atlas Contact. De Jan Wolkers-prijs is een initiatief van het WNF, de Volkskrant en Vroege Vogels. Andere kanshebbers (op de shortlist) dit jaren waren:
Botanische Revolutie van Norbert Peeters 
Dit is mijn hof van Chris de Stoop 
In krabbengang door kreeftenboeken van Alex Alsemgeest en Charles Fransen 
Zoektocht naar het paradijs van Arita Baaijens 
Bron: Tzum

Dikke Van Dale Online voegt nieuwe moderne woorden toe

De Dikke Van Dale Online heeft een reeks nieuwe, moderne woorden toegevoegd aan het woordenboek. Regelmatig wordt het woordenboek aangevuld met nieuwe of nieuw ontstane begrippen. Zo is wandelzoektocht opgenomen vanwege de Pokémon Go-hype en zijn woorden als vind-ik-niet-leuken en appnek toegevoegd naar aanleiding van internetgedrag. Naast digitalisering zijn ook voedingshypes bronnen van nieuwe woorden, zoals kokosyoghurt, maaltijdbox en granola.

Bron: vandale.nl 

Bodo Kirchhoff wint Deutscher Buchpreis 2016

Met zijn boek Wilderfahrnis heeft Bodo Kirchoff dit jaar de Deutscher Buchpreis gewonnen. Dat werd gisteren bekendgemaakt tijdens het event Buchmesse. De Deutscher Buchpreis is de grootste literaire prijs binnen de Duitssprekende landen. De winnaar krijgt een bedrag van 25.000 euro en de overige genomineerden ontvangen ieder 2.500 euro. Dit jaar waren verder genomineerd:

Reinhard Kaiser-Mühlecker – Fremde Seele, dunkler Wald
André Kubiczek – Skizze eines Sommers 
Thomas Melle – Die Welt im Rücken
Eva Schmidt – Ein langes Jahr
Philipp Winkler – Hool

Bron: Tzum

Uitgeven