Overzicht literair nieuws – week 43

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Frankfurter Buchmesse

De Frankfurter Buchmesse heeft dit jaar 275 duizend bezoekers ontvangen. Ruim 7000 exposanten verkochten hun boeken op de grootste boekenmarkt ter wereld. De Buchmesse ging dinsdag 18 oktober van start en eindigde zondag 23 oktober. Nederland en Vlaanderen waren samen eregast tijdens deze 68e editie, dit betekende dat er extra aandacht werd geschonken aan onze taal en literatuur. In de aanloop naar de Buchmesse werden er al meer dan 300 Nederlandstalige literaire titels vertaald in het Duits. Ter gelegenheid hiervan reisde koning Willem-Alexander samen met de Vlaamse koning Filip af naar de beurs om het Nederlands-Vlaamse paviljoen te openen.

Bron: Onze Taal

Håkan Nesser krijgt oeuvreprijs

De Zweedse thrillerschrijver Håkan Nesser heeft zondagmiddag tijdens het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer de Gouden Vleermuis ontvangen. Hij kreeg de oeuvreprijs vanwege zijn bijdrage aan de internationale misdaadliteratuur. Hij schreef meer dan 20 boeken, waaronder de succesvolle misdaadromans met inspecteur Van Veeteren. Het Nederlands Thrillerfestival duurt nog tot 28 oktober.

Bron: Hebban

Film Sjakie en de Chocoladefabriek krijgt waarschijnlijk prequel

Filmstudio Warner Bros. heeft de rechten gekocht voor een prequel op de film Sjakie en de Chocoladefabriek, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Roald Dahl. De nieuwe film moet gaan over het leven van de excentrieke Willy Wonka vóór de gebeurtenissen in het oorspronkelijke verhaal. David Heyman, die ook verantwoordelijk is voor de Harry Potter-spinoffs Fantastic Beasts and Where to Find Them, is aangenomen als producer voor de prequel. Als de film een succes wordt, zullen er mogelijk meer spin-offs volgen.

Bron: AD

Italiaanse winnaar Nobelprijs voor de Literatuur overleden

De Italiaanse Nobelprijswinnaar Dario Fo is afgelopen week overleden. Hij won in 1997 de Nobelprijs voor de Literatuur vanwege zijn complete oeuvre aan satirische revues. Hierin stelde hij machthebbers zoals de kerk en de maffia met een dikke knipoog aan de kaak. Vanwege zijn satirische stukken werd Daro Fo tijdens zijn leven ruim veertig keer voor de rechter gesleept vanwege smaad of belediging. Veel literatuurkenners reageerden dan ook verontwaardigd toen hij 1997 de Nobelprijs in ontvangst nam. De schrijver is 90 jaar geworden.

Bron: Boekennieuws

Literair tv-programma ‘De Pennen Zijn Geslepen’ start 27 oktober

Deze week, op donderdag 27 oktober, begint het nieuwe programma van AVROTROS. In De Pennen Zijn Geslepen gaan acht BN’ers op onderzoek uit in de wereld van moord en misdaad, met als doel de beste thriller te schrijven. Tijdens het schrijfproces wonen zij allemaal samen in een Big Brother-achtig huis. Kijkers kunnen wekelijks het hele schrijfproces volgen en een graantje meepikken van de schrijftips van bestsellerauteur Saskia Noort, die tijdens het programma de BN’ers bijstaat als coach.

Bron: Schrijven Online

Uitgeven