Overzicht literair nieuws – week 44

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Genomineerden NS Publieksprijs bekend

Afgelopen week werden de zes nominaties voor de NS Publieksprijs bekendgemaakt door CPNB. De genomineerde boeken werden gekozen uit de bestverkochte titels van het afgelopen jaar. De kanshebbers zijn:
As in tas – Jelle Brandt
De Amerikaanse prinses – Annejet van der Zijl
De verwarde cavia – Paulien Cornelisse
Gij nu – Griet Op de Beeck
Neem een geit – Claudia de Breij
Pogingen iets van het leven te maken – Hendrik Groen

Tot en met 23 november kan er door Nederlandse lezers gestemd worden. De kernjury bepaalt, mede aan de hand van de stemmen, wie de prijs van 7500 euro wint.

Bron: Volkskrant

5 november masterclass DBC Pierre

Aanstaande zaterdag (5 november) geeft de Australische schrijver DBC Pierre een masterclass Schrijven tijdens het Crossing Border-festival in Den Haag. Pierre, oftewel Peter Warren Finlay, had nog nooit een schrijfcursus of –training gedaan voordat hij succesvol debuteerde met Vernon God Little. Met zijn debuutroman won hij de felbegeerde Booker Prize. Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen, en hoe kijkt hij tegen het schrijfvak aan? De masterclass geeft hij ter gelegenheid van zijn net verschenen schrijfboek Laat ze maar denken dat je als schrijver geboren bent. In dit praktische, semi-serieuze boek moedigt hij schrijvers, aan de hand van anekdotes, aan om alle bestaande ideeën overboord te gooien en een eigen weg te zoeken.
Tickets voor de masterclass zijn hier te koop.

Bron: Schrijven Online

Letterkundig Museum voortaan Literatuurmuseum

Het Letterkundig Museum is niet meer. Het museum zelf zal gelukkig blijven bestaan, maar gaat voortaan Literatuurmuseum heten. Per 1 november wordt deze nieuwe naam in gebruik genomen, nadat het museum 62 jaar lang Letterkundig Museum heeft geheten. De organisatie zegt zelf over de verandering:
‘De aanduiding ‘Literatuurmuseum’ doet recht aan het werkterrein van het museum, literatuur in de brede betekenis van het woord. Daarnaast is de naamsverandering ingegeven door de populariteit van het begin 2016 door de organisatie gelanceerde Literatuurmuseum.nl; een online platform waar grote en kleine verhalen uit de Nederlandse literatuur tot leven worden gebracht aan de archieven die de stichting beheert.’

Bron: Letterkundig Museum/Literatuurmuseum

Libris Geschiedenis Prijs gewonnen door Elisabeth Leijnse

De Libris Geschiedenis Prijs is dit weekend uitgereikt aan Elisabeth Leijnse, voor haar boek Cécile en Elsa, strijdbare freules. Het boek, dat uitgegeven is door uitgeverij Geus, stond eerder ook al op de longlist van de ECI Literatuurprijs en won de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2016. De biografie gaat over twee adellijke zussen, Cécile en Elsa, aan het eind van de 19e eeuw.
De Libris Geschiedenis Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De winnaar ontvangt een bedrag van 20.000 euro. De andere genomineerden waren: Machiel Bosman, De roofkoning. Prins Willem III en de invasie van Engeland, Philip Dröge, Moresnet. Opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje, Lodewijk Petram, De vergeten bankencrisis en Annejet van der Zijl, De Amerikaanse prinses.

Bron: Literatuurplein

Auteur Helen Vreeswijk overleden

Uitgeverij Van Goor maakte dinsdag 31 oktober bekend dat jeugdthrillerauteur Helen Vreeswijk is overleden. Twee jaar geleden liet zij weten ongeneeslijk ziek te zijn. Vreeswijk werkte jarenlang bij de recherche, wat haar inspiratie gaf voor het schrijven van haar verhalen. Van haar hand verschenen onder andere Chatroom, Loverboys, Judas en De kick. Van laatstgenoemde zijn ook de film- en theaterrechten verkocht. Vreeswijk is 55 jaar geworden.

Bron: Tzum