Overzicht literair nieuws – week 45

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Maurice de Hond: ‘Schaf verschil ei/ij en au/ou af.’

Opiniepeiler Maurice de Hond schreef deze week in een column voor de Volkskrant dat hij vindt dat de verschillen tussen ei en ij en au en ou afgeschaft moeten worden. Er zijn geen vaste regels voor welke schrijfwijze wanneer moet, en aangezien de klank toch hetzelfde is zou het volgens De Hond tijd schelen om voortaan alleen ij en au te gebruiken. In de geschiedenis van de Nederlandse taal zijn er immers al vaak schrijfwijzen veranderd (zoals mensch naar mens). In de media kreeg De Hond echter veel weerstand. Er zijn veel woorden (zoals lijden en leiden) die inderdaad hetzelfde klinken, maar door de verschillende schrijfwijzen nog uit elkaar gehaald kunnen worden. Het zou veel te verwarrend zijn om alle klanken gelijk te trekken.

Bron: Volkskrant

Koos Meinderts wint Boekenleeuw, Kitty Crowther wint Boekenpauw

Zondag 6 november werden de Boekenleeuw en de Boekenpauw uitgereikt. De Boekenleeuw werd gewonnen door Koos Meinderts. Zijn boek, De zee zien, werd daarmee gekroond tot beste kinder- of jeugdboek. De Boekenpauw voor het mooist geïllustreerde kinder- of jeugdboek werd gewonnen door Kitty Crowther met De Eenhoorn. Beide prijzen gaan gepaard met een bedrag van 2500 euro en een gouden speld.

Bron: Tzum

Vlaamse dichter Hubert van Herreweghen overleden

De Vlaamse dichter Hubert van Herreweghen (1920-2016) is dit weekend overleden. In Nederland was hij niet erg bekend, maar in Vlaanderen was hij een zeer gewaardeerde dichter. Hij debuteerde in 1943 met Het jaar der gedachtenis. Van Herreweghen werd bekroond met de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Poëzie in 1962 en in 2005 werd hij erelid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.

Bron: DeRedactie.be

Nederlandse boekenmarkt groeit

De boekenmarkt in Nederland is weer in de lift. Afgelopen jaar is de omzet met 3,5 procent gestegen. In 2015 werden 29 miljoen boeken verkocht, 2 miljoen meer dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak. De omzet bedroeg 525 miljoen euro. Vooral de verkoop van non-fictieboeken en kinderboeken is flink aan het stijgen, de verkoop van fictie daalde nog vorig jaar. In deze Boekwerk Monitor wordt in kaart gebracht hoeveel Nederlandse auteurs er zijn, hoeveel verkooppunten en er zijn en hoe het is gesteld met diversiteit in het titelaanbod. Minister Jet Bussemaker wil de Monitor gebruiken bij de discussie over een vaste boekenprijs.

Bron: NRC

Uitgeverij Prometheus gaat Hitlers Mein Kampf uitgeven

Al jaren heerst er een taboe op het publiceren en verkopen van Mein Kampf, het boek dat Adolf Hitler in 1924 schreef toen hij in de gevangenis zat. Uitgeverij Prometheus gaat in de nabije toekomst het boek toch publiceren. Vorig jaar, 70 jaar na Hitlers dood, kwamen de auteursrechten vrij waardoor er veel mogelijkheden kwamen tot het bewerken van het boek. In Duitsland verscheen een wetenschappelijke versie met aantekeningen. De vertaling wordt gedaan door Mario Molegraaf: ‘Ik vind het heel belangrijk dat we ons wapenen met goede kennis. Zo maken we onze parlementaire democratie sterker. Hoe gruwelijk en beladen het boek ook is, het moet beschikbaar zijn voor iedereen, in een zo goed mogelijke editie. Haat en onderdrukking: Mein Kampf is huiveringwekkend actueel.'

Bron: AD