Overzicht literair nieuws – week 46

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Dichter en singer/songwriter Leonard Cohen overleden

Zanger, songwriter en dichter Leonard Cohen is afgelopen week overleden. De Canadese zanger vergaarde in de jaren ’60 wereldwijde bekendheid met zijn hits Suzanne, So long Marianne en Bird on a Wire. Cohen is de schrijver en originele zanger van het wereldberoemde nummer Hallelujah, dat door talloze artiesten is gecoverd. Zijn liedteksten werden geroemd om de subtiele hints naar zware thema’s als spiritualiteit en seksualiteit. Cohen is 82 jaar geworden.

Bron: NRC

Martin Michael Driessen wint ECI Literatuurprijs

Martin Michael Driessen heeft dit jaar de ECI Literatuurprijs gewonnen voor zijn boek Rivieren. Dat maakte juryvoorzitter Louise E. Fresco vorige week bekend in het programma Nieuwsuur. Aan de ECI-Literatuurprijs is een geldbedrag van 50 duizend euro verbonden. Met zijn winst liet Driessen genomineerden Arnon Grunberg, Bert Natter, Tonnus Oosterhoff, Connie Palmen en Marja Pruis achter zich. Dit jaar was er, naast een vakjury, ook een lezersjury. Deze jury mocht zelfstandig een winnaar kiezen voor de Lezersprijs van 10 duizend euro. De jury kwam echter tot dezelfde conclusie als de vakjury en benoemde Driessen ook als winnaar.

Bron: Literatuurplein

Smokey goodness Kookboek van het Jaar

Het barbecueboek Smokey Goodness van Jord Althuizen is uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar. In zijn boek worden alle aspecten van de Amerikaanse barbecuecultuur behandeld. In 2014 won Althuizen het wereldkampioenschap Barbecueën in de categorie ‘Heel varken aan het spit’. Althuizen heeft ook een barbecuecateringbedrijf en is jurylid bij het televisieprogramma Grillmasters. Smokey Goodness heeft onlangs nog meer prijzen in de wacht gesleept. Remko Kraaijeveld en Erik Rikkelman kregen een onderscheiding voor beste fotografie en beste vormgeving in het boek.

Bron: CPNB/NRC

F. Bordewijkprijs, Jan Campert-prijs en J. Greshoff-prijs uitgereikt

De Jan Campert-stichting heeft bekendgemaakt wie dit jaar de winnaars zijn van de drie literaire prijzen vernoemd naar Jan Campert, F. Bordewijk en J. Greshoff.
De winnaars zijn:

  • Jan Baeke (Jan Campert-prijs voor poëzie) voor zijn dichtbundel Seizoensroddel
  • Anton Valens (F. Bordewijk-prijs voor verhalend proza) voor zijn roman Het compostcirculatieplan
  • Kees ’t Hart (J. Greshoff-prijs voor essays) voor Het gelukkige schrijven.

Aan alle drie de prijzen is een bedrag van 5000 euro verbonden.

Bron: Tzum

Roman van één lange zin wint Goldsmiths Prize 2016

Solar Bones van Mike McCormack telt 215 pagina’s, maar bestaat uit slechts één zin. Tot aan de laatste bladzijde is er geen enkele punt te ontdekken. Toch leverde deze wonderlijke publicatie hem de Goldsmiths Prize. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een vernieuwende roman. Ondanks dat je een erg lange adem nodig hebt om het boek te lezen, is het blijkbaar wel een goede roman. Aan de Goldsmiths Prize zit een bedrag van zo’n 11 duizend euro verbonden.

Bron: Mustreads

Uitgeven