Overzicht literair nieuws – week 47

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Harry Potter-bookstore geopend op Utrecht Centraal

AKO opende vrijdag 18 november de Harry Potter-bookstore op station Utrecht Centraal. Om middernacht opende de winkel, onder het bijzijn van fans. Dit ter gelegenheid van de verschijning van een nieuw deel in de Harry Potter-reeks: Harry Potter en het Vervloekte Kind. In de pop-upstore is uiteraard het nieuwe boek te koop, maar ook andere boeken uit de serie van J.K. Rowling. Het nieuwste deel is overigens niet door de auteur zelf geschreven, maar door toneelschrijvers John Tiffany en Jack Thorne. De boekwinkel is ingericht met scènes uit de reeks en er is een heus Harry Potter-doolhof aanwezig. De winkel zal 9 ¾ week open zijn, geheel in teken van de serie. 9 ¾ is het nummer van het perron waar ieder jaar de Zweinsteinexpress vertrekt naar de magische school.

Bron: Metro Nieuws

E-books gaan slecht in VS, verkoop luisterboeken stijgt hard

E-books doen het niet goed in de Verenigde Staten. De AAP, de Amerikaanse branchevereniging van uitgevers, meldde in een persbericht dat de verkoop met 20% daalde in de eerste helft van 2016. Daarentegen lijken audioboeken aan populariteit te winnen: in één jaar tijd steeg de verkoop met 32,3%. Ten opzichte van 2011 is het aandeel van luisterboeken verdubbeld. Ook papieren boeken, met name paperbacks, deden het beter dan vorig jaar. Er was een stijging zichtbaar van 8,8%. Ondanks deze overwegend positieve cijfers draaiden de uitgeverijen 3,4% minder omzet dan afgelopen jaar.

Bron: AAP

Nominaties VSB Poëzieprijs bekend

De vijf nominaties voor de VSB Poëzieprijs 2017 zijn bekend. De volgende bundels maken kans op de prijs:

  • Kwaadgesternte – Hannah van BinsbergenKoelkastlicht – Rodaan Al Galidi
  • Lichtmeters – Ruth Lasters
  • Dichter, bokser, koningsdochter – Delphine Lecompte
  • Van groot belang – Nachoem M. Wijnberg

De bekendmaking en prijsuitreiking vinden plaats op 26 januari 2017 in het Grand Theatre Groningen. In de periode daarvoor presenteren de genomineerden hun bundels op Nederlandse en Vlaamse podia tijdens de ‘VSB Poëzieprijs op tournee’.

Bron: VSB Poëzieprijs

Wintertuinfestival van start

Het jaarlijkse literaire Wintertuinfestival gaat vandaag van start. Tot en met zaterdag wordt er in Nijmegen aandacht besteed aan het thema ‘echtheid in de literatuur’. Non-fictie wordt steeds populairder. Hoe verwerk je echtheid in fictie? In tal van lezingen, voordrachten en activiteiten komt dit aan bod. Onder andere Herman Brusselmans, K. Schippers en Rob Wijnberg zijn te gast tijdens het festival. Op donderdagavond geeft schrijver en presentator Arjen Lubach een lezing. Meer informatie en tickets vind je op de site van het Wintertuinfestival.

Bron: De Gelderlander

Jaap de Berg schrijft laatste taalcolumn

Oud-hoofdredacteur Jaap de Berg schreef deze week zijn laatste taalcolumn voor Trouw. Na zijn pensionering in 2002 begon hij hiermee, waarna hij door de jaren heen zo’n 1318 lezersvragen over taal beantwoorde. In zijn laatste artikel gaat hij in gesprek over de geschiedenis en toekomst van de Nederlandse taal. Opmerkelijk is zijn uitspraak: ‘Wat mij vaak voor de voeten wordt geworpen, is dat ik ervan uitga dat als een fout maar vaak genoeg wordt gemaakt het vanzelf goed Nederlands wordt. Nou, dat ís ook zo. Zo kon je vroeger niet zeggen: 'het huis waarin ik heb gewoond'. Dat moest zijn, 'het huis daarin ik heb gewoond'. Het foute gebruik van waar heeft zich doorgezet. En wat vroeger goed was, is nu fout.’ Hoe ons taalgebruik volgens De Berg kan worden verbeterd? Veel goede romans lezen.

Bron: Trouw

Janneke Schotveld schrijft Kinderboekenweekgeschenk 2017

Janneke Schotveld gaat het Kinderboekenweekgeschenk voor volgend jaar schrijven. Schotveld is auteur van de populaire kinderboekenreeks Superjuffie!, waarvan in mei 2017 het zevende deel uitkomt. Ze won vele prijzen, waaronder de Kinderboekwinkel Publieksprijs (2011) en tweemaal de Pluim van de Nederlandse Kinderjury (2012 en 2016).
Het Kinderboekenweekgeschenk wordt ieder jaar cadeau gegeven door boekhandels wanneer een klant voor minimaal €10 aan kinderboeken koopt. De Kinderboekenweek vindt in 2017 plaats van woensdag 4 tot en met zondag 15 oktober en heeft als thema griezelen.

Bron: CPNB