Overzicht literair nieuws – week 5

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Ester Naomi Perquin nieuwe Dichter des Vaderlands

Ester Naomi Perquin zal Anne Vegter opvolgen als Dichter des Vaderlands. Zondag 29 januari werd zij officieel ingehuldigd in Rotterdam. De komende twee jaar zal Perquin de functie bekleden en als poëtische ambassadeur van Nederland optreden. Voor deze rol werd zij voorgedragen door een commissie uit Abdelkader Benali, Kees van Kooten, Janita Monna, Mirjam van Hengel, Jeroen van Kan en Arjen Fortuin. Perquin was eerder al Stadsdichter van Rotterdam, werkte als redacteur van literair tijdschrift Tirade en is mede-presentator van De Nacht van de Poëzie. Haar vierde dichtbundel, Meervoudig afwezig, verschijnt deze maand. In 2013 ontving Perquin de VSB Poëzieprijs.

Bron: Letterenfonds

Peter Verhelst krijgt Herman de Coninck-prijs

Vorige week ontving dichter Peter Verhelst de Herman de Coninck-prijs voor zijn dichtbundel Zing. Deze Vlaamse literatuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste Nederlandstalige dichtbundel. Aan de prijs is een geldbedrag van €6000 verbonden. Andere genomineerden waren Eva Gerlach met Ontsnappingen, Roland Jooris met Bladgrond en Nachoem M. Wijnberg met Van groot belang. Verhelst viel dubbel in de prijzen, want hij ging er ook vandoor met de Publieksprijs ‘Als je geen contact meer hebt met de dingen’.

Bron: Literatuurplein

Hannah van Binsbergen wint VSB Poëzieprijs

De VSB Poëzieprijs 2017 is toegekend aan dichteres Hannah Binsbergen. Daarmee is haar bundel Kwaad gesternte de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar. Aan de prestigieuze poëzieprijs zit een geldbedrag verbonden van €25.000. Over de dichtbundel zei de jury onder andere:

‘Een verbluffende debuutbundel met geen enkel zwak gedicht. Trefzekerder kun je niet weifelen. Hannah van Binsbergen zoekt in Kwaad gesternte verbeten naar houvast, niet als uniek individu maar als onbeduidend radertje in het systeem. Tegenover de grimmige buitenwereld plaatst ze een boze binnenwereld, maar zijn die twee niet eigenlijk één? Dit is poëzie die klieft en beklijft, geschreven in en voor een tijd waarin rechtlijnige principes een zeldzaamheid zijn geworden.’

Bron: Literatuurplein

Bibliotheken lenen meer boeken uit dankzij jongeren

Het lijkt langzaamaan weer wat beter te gaan met bibliotheken. Voor het eerst in een behoorlijk lange tijd is het aantal uitgeleende boeken weer gestegen. De 770 openbare bibliotheken in Nederland leenden in 2015 gezamenlijk 75 miljoen boeken uit, wat iets meer is dan het jaar daarvoor. Vooral het aantal jeugdboeken is flink toegenomen: in 2015 werden er 37,7 miljoen boeken geleend aan jongeren, 2 miljoen meer dan in 2014. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Jet Bussemaker naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Tussen 2011 en 2015 daalde het aantal leden van bibliotheken, maar mede doordat bibliotheken zichzelf zijn gaan heruitvinden is deze daling gestopt.

Bron: NOS

Utrecht wil stad van de literatuur worden

De stad Utrecht wil graag de titel Unesco City of Literature krijgen. Sinds 2004 hebben twintig steden deze titel gekregen van VN-organisatie Unesco. Tot nu toe is nog geen enkele Nederlandse stad een city of literature. Door zich kandidaat te stellen, wil Utrecht laten zien dat de stad een voorloper is op het gebied van letteren. Binnen Europa hebben onder andere Dublin en Praag de titel al eens gekregen. Volgens projectleider Michael Stoker van het Literatuurhuis kan de titel het literaire klimaat in Utrecht versterken door middel van onderling contact met de andere steden. Ook vanuit toeristisch- en marketingoogpunt is de titel aantrekkelijk. Naar verwachting zal in december bekendgemaakt worden welke stad of steden de titel dit jaar zullen ontvangen.

Bron: AD

‘1984’ van George Orwell topverkoper op Amazon sinds Donald Trump’s ‘alternatieve feiten’

Na de uitspraak over ‘alternatieve feiten’ uit het kamp van de Amerikaanse president Donald Trump is het boek 1984 van George Orwell het bestverkopende boek van webwinkel Amazon geworden. 1984 is vlak na de Tweede Wereldoorlog geschreven en gaat over een dystopische maatschappij waarin het totalitaire regime door middel van propaganda en het verdraaien van de waarheid de samenleving onderdrukt. Orwells toekomstroman heeft de afgelopen jaren wel vaker een kortdurende opleving gehad door actualiteiten. In 2013, toen klokkenluider Edward Snowden een boekje opendeed over de afluisterpraktijken van de NSA, verkocht het boek ook uitzonderlijk goed.

Bron: Volkskrant