Overzicht literair nieuws – week 6

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Auteurs bij Atlas Contact voortaan online inzicht in verkoopcijfers

Schrijvers die uitgeven bij Atlas Contact kunnen voortaan via het internet bekijken hoe het ervoor staat met de verkoopcijfers van hun boek(en). Ook hebben ze nu inzicht in welke boekhandels hun boeken inkopen. ‘Het was de hoogste tijd dat we dit regelden,’ zegt Mizzi van der Pluijm, directeur-uitgever van Atlas Contact. ‘Hier bleken een wens van de uitgeverij en een wens van CB samen te komen.’ Normaal worden de verkoopcijfers eenmaal per jaar bekendgemaakt en aan de hand daarvan worden dan royalty’s uitgekeerd. Voortaan hebben schrijvers dus ook tussentijds inzicht in het aantal verkopen.

Bron: Tzum

Dorien de Wit wint Turing Gedichtenwedstrijd

De Turing Gedichtenwedstrijd 2016 is gewonnen door Dorien de Wit. Met haar gedicht Legenda sleepte zij de hoofdprijs van €10.000 binnen. De tweede prijs, een geldbedrag van €5000, ging naar Laurine Verweijen en de derde prijs t.w.v. €2000 naar Bernadette Stom. De prijsuitreiking van de gedichtenwedstrijd was tegelijkertijd de afsluiter van de Poëzieweek 2017. In totaal deden er meer dan 2500 dichters mee uit Nederland en Vlaanderen.

Bron: Literatuurplein

Awater Poëzieprijs voor Eva Gerlach

Eva Gerlach heeft met haar poëziebundel Ontsnappingen de Awater Poëzieprijs in de wacht gesleept. Ontsnappingen is onderdeel van de drieluik Labyrint (De Arbeiderspers). Aan de prijs zit, naast een mok, een bedrag van €500 verbonden. De poëzieprijs wordt jaarlijks uitgereikt door het tijdschrift Awater. Eerdere winnaars zijn o.a. Ilja Leonard Pfeijffer, Alfred Schaffer, Mustafa Stitou, Menno Wigman en Anne Vegter.

Bron: Letterenfonds

Shortlist J.M.A. Biesheuvelprijs 2017 bekend

De jury van de J.M.A. Biesheuvelprijs heeft de shortlist bekendgemaakt. Deze vijf auteurs maken nog kans op de award voor de beste Nederlandstalige verhalenbundel:

  • A.H.J. Dautzenberg – De dag dat de gieren buigen (Atlas-Contact)
  • Maarten ’t Hart – De moeder van Ikabod (De Arbeiderspers)
  • Bertram Koeleman – Engels voor leugens (Atlas-Contact)
  • A.N. Ryst – De blauwe maanvis  (Querido)
  • Kira Wuck – Noodlanding (Podium)

De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 19 februari, in de Week van het Korte Verhaal

Bron: Persbericht

E-reader nog steeds meestgebruikte leesapparaat

Een kwart van alle Nederlanders heeft een e-reader. Afgelopen jaar was de e-reader, net als in 2015, het meestgebruikte apparaat om boeken mee te lezen. Op de tweede plek volgt de tablet, daarna de pc, laptop en smartphone. Dat blijkt uit cijfers van Gfk.  De helft van de e-readerbezitters gebruikt het apparaat minstens eens per week.

Bron: INCT

Longlist Libris Literatuur Prijs bekendgemaakt

De organisatie van de Libris Literatuur Prijs heeft de 18 schrijvers bekendgemaakt die op de longlist staan. Onder de genomineerden zijn onder andere Hanna Bervoets, A.F.Th. van der Heijden, Arnon Grunberg en Lize Spit. De hele lijst kun je hier bekijken. De Libris Literatuur Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het jaar. De hoofdprijs bedraagt €50.000, en elke genomineerde auteur ontvangt in ieder geval €2500.

Bron: Libris Literatuur Prijs

Uitgeven