Overzicht van literair nieuws - week 24

Overzicht van literair nieuws - week 24Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Wetsontwerp stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen

Vanaf 1 januari gaat de nieuwe bibliotheekwet van kracht die de digitalisering van de openbare bibliotheken gaat regelen en die zorgt voor structurele financiering daarvan door de Rijksoverheid.

Een onderdeel van de wet bepaalt dat jongeren tot 18 jaar binnenkort gratis e-books kunnen lenen via de bibliotheek.

Daarnaast heeft de Tweede Kamer een voorstel aangenomen van Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie voor een landelijke bibliotheekpas. 'Soms is het veel praktischer om bijvoorbeeld in de plaats waar je werkt boeken te lenen. Dat is nu nog niet altijd mogelijk,’ lichtte Dik-Faber toe. Ze vindt het een slechte zaak dat bibliotheken nu hogere tarieven rekenen voor niet-ingezetenen. Met een landelijke pas wordt dit opgelost.

Ook is het zaak dat buurtbewoners moeten worden geholpen als ze zelf een bibliotheek overeind willen houden, aldus de CDA. Het moet een recht worden om zoiets te doen, zodat bewoners niet zijn overgeleverd aan de gemeente. Waar nodig zou een gemeente ondersteuning aan een initiatief zoals dit moeten geven.

De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) laat weten het belangrijk te vinden dat deze wet er komt. ‘Ondanks dat er geen verplichting voor de gemeente in de wet is opgenomen om een bibliotheek te hebben, biedt de wet aanknopingspunten voor goede en vernieuwende openbare bibliotheken voor de zes miljoen gebruikers in wijken, dorpen en steden in Nederland. De vijf functies waaraan een openbare bibliotheek moet voldoen, bieden een goede basis voor vernieuwing van de bibliotheek en de maatschappelijke rol die de bibliotheek meer en meer aan het vervullen is.’ 

Uitgevers hebben deal met Bol.com en RTL Boulevard voor product placement

Uitgeverij Ambo Anthos, Querido, Marmer en Van Holkema & Warendorf, De Bezige Bij en Mistral hebben een deal gesloten met Bol.com en RTL Boulevard voor product placement tijdens de boekenrubriek van RTL Boulevard.

Daar is op zich niks mis mee, zolang het voor het publiek duidelijk is dat ze niet te maken hebben met een journalistieke of literair, inhoudelijk argument om een boek te promoten, maar een louter commercieel argument. Maar dit is niet het geval bij de boekenrubriek. Meer hierover is te lezen op Tzum, literair weblog.

Vaste boekenprijs achterhaald en ineffectief volgens Autoriteit Consument en Markt

De wet van de vaste boekenprijs houdt in dat boeken overal hetzelfde kosten, ongeacht waar ze worden verkocht (boekhandel, supermarkt of internet) en dat de uitgever de prijs bepaalt. Dit om te voorkomen dat het cultuuraanbod niet door marktwerking gedomineerd wordt ten koste van het ‘kleinere’ boek.

Elke vijf jaar wordt de wet geëvalueerd en na de zomer wordt bepaald of de vaste prijs gehandhaafd blijft of dat er meer marktwerking moet worden toegelaten in de boekensector. De Raad voor Cultuur komt over enkele weken met een advies aan minister Bussemaker (PvdA, Cultuur) over de wet die de boekenprijs betaald. 

Het NRC Handelsblad deed onderzoek en vond dat de meningen over de vaste boekenprijs verdeeld zijn. 

Uitgeven