Overzicht van literair nieuws - week 26

Literair nieuws - week 26Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Sacha Hilhorst wint Write Now!

Op 22 juni werd de winnaar van de jaarlijkse schrijfwedstrijd voor jongeren tussen 15 en 24 jaar bekend gemaakt. Dit jaar won de 19-jarige Sacha Hilhorst met haar verhaal Vlees en bloed. De prijs bestond uit een MacBook, een coachingstraject van literair agentschap Sebes & Van Gelderen en optredens bij de Wintertuin en bij het festival Geen Daden Maar Woorden.

In het juryrapport staat: ‘De jury had bij deze tekst de indruk dat er eindelijk ’eens iets op het spel stond’ en haalde opgelucht adem. Het werd een ruwe diamant genoemd, die na hier en daar wat polijsten hartstikke goed zal worden. Het verhaal bezit een grillige opbouw, tussen de regels door wordt er in iets onheilspellends en moois geïnvesteerd.’

De publieksprijs werd gewonnen door Esa Denaux met het verhaal Morgen. Eervolle vermeldingen waren er voor Lotte Lentes, Wout Waanders en Marjolein Takman.

Manon Sikkel en Niki Smit winnen Prijs van de Nederlandse Kinderjury

Op 21 juni werd tijdens de Kinderboekenparade in Den Haag bekend gemaakt dat het boek Elvis Watt van Manon Sikkel de prijs won in de categorie 6 t/m 9 jaar (afgelopen twee jaar won ze de prijs in de categorie 10 t/m 12). In de categorie 10 t/m 12 jaar won 100% Coco : dagboek van een modeblogger van Niki Smit (die hiervoor al zes keer is genomineerd). 30.000 kinderen brachten hun stem uit.

De senaat las alle kanshebbers en schreef een juryrapport. Daarnaast kozen ze hun favoriete boek en gaven die de Pluim van de Senaat. Dit jaar werd Dummie de mummie en de dans van de cobra van Tosca Menten gekozen, in de categorie 6 t/m 9 jaar. Stapelverliefd van Maren Stoffels won de Pluim in de categorie 10 t/m 12 jaar.

Het doel van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury is om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten nemen van nieuwe kinderboeken en hen aan te zetten tot meer en kritisch lezen.

Online erfgoedprogramma Huygens ING en Letterkundig museum

Er zijn ambitieuze plannen om het Nederlandstalige literaire erfgoed toegankelijk te maken. Het Huygens instituut voor Nederlands Geschiedenis en het Letterkundig Museum willen kleine en grote verhalen uit de literatuur toegankelijk maken voor wetenschappers, maar ook voor een breed publiek. Dankzij subsidie van het Mondriaan Fonds kan er dit jaar worden gewerkt aan een online programma. Daar komen verhalen tot leven door verschillende ‘creatieve invalshoeken’ vanuit de wetenschappelijke hoek. Bezoekers van de website kunnen vragen stellen, discussiëren en deelnemen aan de ontsluiting van het literaire erfgoed.

Nieuwe contractvoorwaarden Amazon veroorzaken ophef

Britse uitgeverijen uiten hun bezorgdheid over de nieuwe bepalingen die Amazon van plan is in contracten op te nemen. Een pijnpunt is dat de webwinkel niet zou toestaan dat boeken ergens anders tegen een lagere prijs kunnen worden aangeboden, zelfs niet via de website van de uitgever. Daarnaast zijn de Britse uitgevers het niet eens met de bepaling over printing-on-demand (POD) die de webwinkel het recht geeft zelf titels beschikbaar te stellen via POD wanneer de boeken niet leverbaar zijn.

Jérôme Ferrari wint Europese Literatuurprijs

Op 24 juni won de Franse schrijver de Europese Literatuurprijs voor zijn boek De preek over de val van Rome. Zijn vertalers Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos delen in de prijs. Op 7 september wordt de trofee uitgereikt tijdens het literaire festival Manuscripta op het Utrechtste Uitfeest. Ferrari wint 10.000 euro en de vertalers krijgen samen 5.000 euro.

De jury zegt: ‘Ferrari's taal is fonkelend, klaterend, gul en tegelijkertijd heel precies en helder. Zijn paginalange zinnen kunnen je in een hallucinante roes brengen. De vertalers zijn er in geslaagd dit taalgebruik op een weergaloze manier in het Nederlands te vertalen.’

Dit is de vierde keer dat de prijs werd uitgereikt.

Uitgeven