Overzicht van literair nieuws - week 42

Overzicht van literair nieuws - week 42Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

De Wereld Draait Door organiseert verkiezing Het Belangrijkste Boek

Voor de verkiezing komen maar liefst tien thema’s en per thema tien boeken die meedoen. Elk boek wordt gepromoot door een Bekende Nederlander of Bekende Vlaming. De tien thema’s zijn: Literatuur, Geschiedenis, Geografie & Reizen, Sport & Spel, Kinderboeken, Kunst & Cultuur, Dagelijks leven, Geloof & Filosofie, Natuur & Techniek en Taal & Kennis. De verkiezing van Het Belangrijkste Boek is een van de activiteiten van ‘2016 Jaar van het Boek’.

Literatuurprijzen niet uitgereikt door geldnood

De Jan Hanlo Essayprijs, de Woutertje Pieterse Prijs (jeugdliteratuur) en de Lira Scenarioprijs worden komende editie niet of in kleinere vorm uitgereikt. Volgens de sponsor – het Lirafonds – is ‘de financiële ondersteuning tot nader order opgeschort’. Ook heeft de stichting de verstrekking van culturele subsidies met één derde teruggeschroefd.

Oorzaak is volgens het Lirafonds het uitblijven van betalingen van kabelexploitanten zoals Ziggo en UPC. De maatschappijen weigeren auteursrechtgelden af te dragen aan Lira voor het uitzenden van films en tv-series, een zaak die al sinds 2012 loopt. In augustus werd besloten dat de kabelexploitanten inbreuk maakten op de auteursrechten, maar de betalingen zijn nog niet gedaan.

De Jan Hanlo Essayprijs (voorheen 7.000 euro) gaat komend jaar niet door. Wel wordt een afgeslankte versie met een geldprijs van 1.500 euro gehouden.
De Woutertje Pieterse Prijs (voorheen 15.000 euro) wordt volgens de jury nog wel uitgereikt, maar met een ‘sobere uitreiking en minder prijzengeld’.
De Lira Scenarioprijs (voorheen 15.000 euro) gaat waarschijnlijk niet door, maar dat is nog niet zeker.

Marente de Moor ontvangt EU-literatuurprijs

De literatuurprijs van de Europese Unie wordt uitgereikt aan de beste nieuwe en aanstormende auteurs in Europa, met als doel de hedendaagse literaturu in Europa onder de aandacht te brengen. Marente de Moor is een van de winnaars van de prijs en ontvangt daarmee 5.000 euro. Zij won met haar boek De Nederlandse Maagd (2010).

Shortlist Anna Bijns Prijs 2014 bekend

Jaja de oerknal (Arbeiderspers 2013) door Maria Barnas, Eiland berg gletsjer (Querido 2011) door Anne Vegter en Ook daar valt het licht door Miriam Van hee (De Bezige Bij 2013) zijn genomineerd voor de Anna Bijns Prijs poëzie. De jury prees de hoeveelheid compacte, sterk gecomponeerde bundels die deze editie is ingezonden.

De Anna Bijns Prijs wordt om de twee jaar uitgereikt, afwisselend aan proza en poëzie van een vrouwelijke schrijver. De winnaar ontvangt een geldprijs van 10.000 euro. De uitreiking van de prijs vindt plaats op dinsdag 11 november in de Tolhuistuin van Amsterdam.

Uitgeven