Afbeelding

© TED

Poëzie met TED

Elke maandag neemt Schrijven Online je mee naar TEDTED talks zijn bijzondere lezingen waar belangrijke ideeën over vele onderwerpen wereldwijd verspreid worden, zo ook over schrijven en literatuur. Schrijven Online neemt je elke maandag mee naar dit bijzondere online platform door twee TED talks voor jou te selecteren en deze te introduceren. Deze TED-talks zijn Nederlands ondertiteld.

TED: kan een computer een gedicht schrijven?

Oscar Schwartz, een Australische dichter en schrijver, neemt de Turingtest af met het publiek om te onderzoeken of een computer een gedicht kan schrijven wat niet te onderscheiden is van een menselijk gedicht. Deze test is ontworpen om de vraag te kunnen beantwoorden of computers kunnen denken.

De test geeft onverwachtse resultaten. Dit grijpt Schwartz aan om verder in te gaan op de reactie die wij mensen hebben op het idee dat een computer een gedicht schrijft. Bovendien legt hij uit hoe deze reactie ons kan helpen om te begrijpen wat het eigenlijk betekent om ‘mens’ te zijn.

Deze TED-talk duurt ongeveer 11 minuten. Bekijk hem hier.

TED: de woordkunst van Slam Poetry

Harry Baker is een Britse wiskundestudent en dichter. De gedichten die hij in deze TED talk voordraagt gaan over uiteenlopende onderwerpen: de liefde tussen twee priemgetallen, papieren mensen en een zonnejongen.

Deze TED talk laat je de schitterende woordkunst beleven die Slam Poetry is. Ook al weet je misschien niets van priemgetallen, Baker pakt je in met het ritme, de rijm en de humor in zijn werk. Het zijn drie geweldige gedichten die, ook al is de tekst onduidelijk, je dag een stukje mooier maken.

Deze TED-talk duurt ongeveer 14 minuten. Bekijk hem hier.

TED Talks

TED staat voor Technology, Entertainment, Design. Het is een online platform waar lezingen van over de hele wereld staan, gegeven door experts. Deze lezingen gaan over een enorme diversiteit aan onderwerpen, zo ook schrijven en literatuur. In de lezingen komen bijzondere opvattingen en belangrijke ideeën naar voren. TED is de manier om deze hersenspinsels bereikbaar te maken voor een enorm publiek.

Techniek

Dossier