Poëziewedstrijd NCRV - Dichten over de toekomst

Poëziewedstrijd NCRV - Dichten over de toekomstDe Toekomst is nieuw en ligt voor ons. Deze gedachte kleurt de viering van het negentigjarig bestaan van de NCRV op 15 november 2014. Samen met de Vermeulen Brauckman Stichting organiseert de NCRV een poëziewedstrijd als onderdeel van het jubileum.

De inspiratiebron voor de schrijfwedstrijd is de bijbeltekst: ‘Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde’. Verwachtingsvol uitzien naar de toekomst door die te omschrijven in poëzie.

Bekende dichters Diet Groothuis, Karel Eykman en Marjoleine de Vos hebben zich verdiept in het thema om dichters te inspireren.

Volgende ronde

Eerst nemen we een gigastofzuigapparaat. Je slurpt er zo een heel heelal mee schoon.
(Hup in de grote zuigbek, weg ermee. Geelplastic koeienflapjes, scootersquadsenjetskisherrie, loden vissen, planetaire drek.)
Dan zangzaad in extravagante porties, en voor iedereen een elegant stel vleugels.
Handig als je bang was. Je kunt niet meer vallen.
Namenlijst, eventueel als chip, van buurman, plant tot olifant.
Werkelijk heel bruikbaar als je groet.
Broodgewoon, onmisbaar: ziek doet niet meer zeer, dood is een slaperig gedag.
Lachen mag, ook ’s nachts, ook als je huilt.
Om mee te spelen - en om ons met teergevoeligheid te stalen -
dagelijks een portie hemelveren, donzig wit.
Oké, oké. Zelfs in het paradijs en verder overal lag hondenpoep op straat.
Dat blijft zo. Zorg dat je er naast stapt. Een mens moet zich niet gaan vervelen.
Diet Groothuis

Prijs en Jury

De ingezonden gedichten worden door een jury beoordeeld. Deze bestaat uit Saskia de Jong (hoofredacteur Het Vermoeden en theologe), Hijlco Span (NCRV presentator Schepper & Co en neerlandicus), Willem van der Meiden (Bestuurslid Vermeulen Brauckman Stichting en communicatiedeskundige) en dichters Diet Groothuis en Karel Eykman. Juryvoorzitter is NCRV-presentator Joris Linssen.

De winnaar ontvangt een oorkonde en de prijs van € 750,- uit handen van Joris Linssen. De prijsuitreiking is tijdens de jubileumdag op zaterdag 15 november 2014. Het winnende gedicht wordt gepubliceerd in de NCRV gids en is op maandag 17 november te horen in het radioprogramma Schepper & Co (Radio 5, 18.00-19.00 uur).

Hoe doe ik mee? 

De poëziewedstrijd is voor iedereen, jong en oud. De toekomst is immers ook voor iedereen. Het gedicht mag minimaal 8 tot maximaal 12 regels groot zijn en moet geïnspireerd zijn op Openbaring 21:1 Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde.

Inzenden kan tot uiterlijk 15 oktober 2014 naar Schepper & Co Radio t.a.v. Hennie Burggraaff, Postbus 25000, 1202 HB Hilversum of schepper@ncrv.nl. Vermeld hierbij naam, adres en geboortedatum.