Raad voor Cultuur adviseert verlenging vaste boekenprijs

Raad voor Cultuur adviseert verlenging vaste boekenprijsDe raad adviseert de minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) de wet op de vaste boekenprijs nog vier jaar te verlengen. ‘Geef de vaste boekenprijs een laatste kans om zich te bewijzen.’

Tien jaar geleden werd een wet ingevoerd waarbij de uitgever een vaste prijs voor de door hem uitgegeven boeken bepaald. Daar mag een boekhandel, supermarkt of webwinkel niet van afwijken. Elke vijf jaar wordt deze wet geëvalueerd. Na de zomer neemt Bussemaker een definitief besluit over het voortbestaan van deze wet. Meer informatie over de Wet op de vaste boekenprijs is hier te vinden.

Advies van de raad

Vorige maand hield de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een pleidooi voor de afschaffing van de vaste boekenprijs. Dat zou de ‘culturele prestaties van de boekenmarkt’ ten goede komen. Zonder de vaste prijs kan er bijvoorbeeld ook worden gestunt met boeken. Volgens de raad is het echter onverantwoord om de wet af te schaffen.

Op 4 juli publiceerde de raad een rapport waarin de vaste boekenprijs wordt beschreven als een manier om een brede beschikbaarheid van boeken te behouden in het culturele en maatschappelijke belang.
De wet zorgt voor een ‘vorm van inkomstenzekerheid’ voor de sector. Die is nodig voor vernieuwing in het boekenvak omdat lezen ‘minder belangstelling geniet’.

Kanttekening

De raad adviseert wel dat de wet wordt aangepast, omdat de effectiviteit van de vaste prijs niet is bewezen. De Koninklijke Vereniging voor het Boekenvak plaats kanttekeningen bij die uitspraak. Het is in strijd met de bevindingen van het recente, onafhankelijke onderzoek van bureau Ape/Dialogic.

Uit het onderzoek blijkt dat er in Nederland sprake is van een ‘blijvend pluriform aanbod aan boeken, ook in het literair/culturele segment. Een aanbod dat voor iedereen ook overal in Nederland beschikbaar is via een fijnmazig netwerk aan boekhandels.’ Dit is de kerndoelstelling van de Wet op de vaste boekenprijs en daar wordt dus aan voldaan.

Uitgeven