Schrijf je fit met Januari schrijfmaand 2017 – Opdracht #4

Ook dit jaar is de Januari Schrijfmaand terug! Een maand lang, elke week op dinsdag en vrijdag publiceren we twee schrijfoefeningen van 4 verschillende schrijfcoaches om in conditie te komen. Schrijfcoach Maria van Deutekom verzorgt deze week de opdrachten. 

Over de schrijfcoach 

Maria van Deutekom is cultureel ondernemer en eigenaar van Verhalenhuis. Van huis uit is Maria docent Nederlands en Drama. Als storyteller schrijft ze verhalen en laat die klinken voor publiek. Als theaterregisseur schrijft en regisseert ze theaterstukken en geeft een eigen draai aan bestaand repertoire. Ze stimuleert anderen tot schrijven bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten waar ze eerder werkte als directeur en onderwijsontwikkelaar. Voor meer informatie zie: www.verhalenhuis.nl

Opdracht #4: Ruzie

Een goed verhaal kan niet zonder een conflict. Er moet iets aan de hand zijn met je personage. Iets of iemand vormt een obstakel en staat tussen de man of vrouw waar je over schrijft en haar of zijn verlangen. Er moet iets gebeuren in een verhaal, er is actie en emotie.  Dat maakt een verhaal spannend.

Met wie zou jouw personage uit het vorige fragment een conflict kunnen hebben? Waar gaat dat conflict over, hoe is het ontstaan en hoe loopt het af?

Zorg dat de lezer jouw verhaal niet weg kan leggen en wil weten hoe het afloopt. Trek de lezer in je verhaal en laat hem in je personage kruipen. Hij maakt alles mee wat die man, vrouw of kind beleeft en voelt de woede, de pijn en het verdriet.

Schrijf een fragment van 250 woorden (ca. ½ A4-tje ) waarin een conflict centraal staat dat jouw personage heeft met iemand anders. De strijd loopt hoog op en heeft een onverwachte afloop. En geef het verhaal niet meteen weg, laat de spanning stijgen.

Zodra je de opdracht gemaakt hebt, kun je het verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen Maria en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo in zijn werking:

  • Klik op deze link
  • Voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel) en klik op 'Bewaren'
  • Wacht op feedback of geef eventueel feedback op andere verhalen.

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Kun je geen genoeg krijgen van mooie verhalen

Kom 15 januari 2017 naar de vertelvoorstelling “Winterverhalen” bij de Burgemeester in Oirschot of bezoek in de zomer het Tuintheater van Verhalenhuis. Voor meer info: www.verhalenhuis.nl

Techniek