Schrijf je fit met Januari schrijfmaand – opdracht #3

Een maand lang, elke week op maandag en woensdag publiceren we twee schrijfoefeningen van 4 verschillende schrijfcoaches (Maria van Deutekom, Inanna van den Berg, Elizabeth van den Dries, Natasza Tardio en Gijsje Kooter) om in conditie te komen.

Storytelling met schrijfcoach Maria van Deutekom  

Deze week maak je kennis met Storytelling:  fictieve verhalen over personages die iets meemaken, een avontuur beleven of tot zelfinzicht komen. Verhalen om te delen met anderen, in een kring van toehoorders, een krant of in een boek. Verhalen die je meenemen naar een andere wereld.

Opdracht 3: Stadsjutten

Ga de stad in en struin rond als een alerte strandjutter die op zoek is naar iets bruikbaars. De stad is voor jou het strand en jij gaat op zoek naar materiaal om een personage te bedenken dat centraal staat in een verhaal. Het kan gaan om een markante persoonlijkheid die meteen opvalt in het straatbeeld of juist om een heel alledaags uitziende man of vrouw die blijkt te beschikken over onverwachte kwaliteiten. Neem met je mobieltje een paar foto’s van personen die je opvallen en neem je vondsten mee naar huis.

Thuis aangekomen verzin je een verhaal rondom een van de personen die je hebt gefotografeerd. Wat voor iemand zou dat kunnen zijn, wat heeft hij of zij meegemaakt, waar droomt deze man of vrouw over?

Schrijf een fragment van 250 woorden (ca. ½ A4-tje ) waarin je de lezer laat kennismaken met je personage. Laat je personage hardop spreken in een taal die bij hem of haar past.

Zodra je de opdracht gemaakt hebt, kun je het verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen Inanna van den Berg en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo in zijn werking:

  • Klik op deze link
  • Voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel) en klik op 'Bewaren'
  • Wacht op feedback of geef eventueel feedback op andere verhalen.

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Voor wie geen genoeg krijgt van verhalen

Kun je geen genoeg krijgen van “Storytelling”?

Doe op 5 maart 2016 mee aan de workshop: “De reis van de held”  of kom 23 april 2016 kijken en luisteren naar Vertellingen van Shakespeare” op Kasteel Geldrop. Voor meer info zie: www.verhalenhuis.nl

Over schrijfcoach Maria van Deutekom

Maria van Deutekom is van huis uit docent Nederlands en Theater en actief als storyteller en theaterregisseur. Typisch voor haar stijl als regisseur is dat ze met beweging, muziek en poëzie de theatervoorstelling uittilt boven het alledaagse. Als storyteller schrijft ze verhalen en laat die klinken voor publiek. Ze stimuleert ook graag anderen tot schrijven en doet dat o.a. bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten als docent “Creërend Schrijven ”. 

Techniek