Schrijf je fit met Januari schrijfmaand – opdracht #4

Een maand lang, elke week op maandag en woensdag publiceren we twee schrijfoefeningen van 4 verschillende schrijfcoaches (Maria van Deutekom, Inanna van den Berg, Elizabeth van den Dries, Natasza Tardio en Gijsje Kooter) om in conditie te komen.

Storytelling met schrijfcoach Maria van Deutekom 

Deze week maak je kennis met Storytelling:  fictieve verhalen over personages die iets meemaken, een avontuur beleven of tot zelfinzicht komen. Verhalen om te delen met anderen, in een kring van toehoorders, een krant of in een boek. Verhalen die je meenemen naar een andere wereld.

Opdracht 4: Op reis

Een goed verhaal begint met een personage dat iets wil maar dat niet voor elkaar krijgt. Iets of iemand staat hem in de weg. Dat maakt het  spannend.

Het personage dat je in opdracht 3 hebt verzonnen wil heel graag op reis naar een ver land. Bedenk een reden waarom hij of zij dat wil. Waar wil het personage naar toe en wat is zijn of haar verlangen?

Verzin nu een tweede personage die tegen de reis is. Ga allereerst na wie dit 2e personage is en waarom die tegen de reis is. Daar kan een reden voor zijn van buitenaf (er is een reisverbod) of iets van binnen uit (angst de ander kwijt te raken).

Creëer tijdsdruk in het verhaal door iets te bedenken waardoor je centrale personage zijn of haar besluit niet langer kan uitstellen. Hij of zij moet nu beslissen die reis wel of niet te maken.

Schrijf een fragment van 250 woorden (ca. ½ A4-tje ) waarin het conflict tussen de twee personages tot een hoogtepunt komt en je centrale figuur besluit wel of niet te vertrekken.

Bouw het verhaal op en laat de spanning stijgen.

Zodra je de opdracht gemaakt hebt, kun je het verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen Inanna van den Berg en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo in zijn werking:

  • Klik op deze link
  • Voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel) en klik op 'Bewaren'
  • Wacht op feedback of geef eventueel feedback op andere verhalen.

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Voor wie geen genoeg krijgt van verhalen

Kun je geen genoeg krijgen van “Storytelling ” ?

Doe 5 maart 2016 mee aan de workshop: “De reis van de held”  of kom 23 april 2016 kijken en luisteren naar Vertellingen van Shakespeare”  op Kasteel Geldrop. Voor meer info zie: www.verhalenhuis.nl

Over schrijfcoach Maria van Deutekom

Maria van Deutekom is van huis uit docent Nederlands en Theater en actief als storyteller en theaterregisseur. Typisch voor haar stijl als regisseur is dat ze met beweging, muziek en poëzie de theatervoorstelling uittilt boven het alledaagse.

Als storyteller schrijft ze verhalen en laat die klinken voor publiek. Ze stimuleert ook graag anderen tot schrijven en doet dat o.a. bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten als docent “Creërend Schrijven ”.

Techniek