Schrijfdocent Robert McKee, expert in old school storytelling

Schrijfdocent Robert McKee, expert in old school storytellingIn het augustusnummer van Schrijven Magazine introduceren we de 3 beste schrijfdocenten ter wereld. Op Schrijven Online lees je alvast een aantal voorproeven. Deze keer: Robert McKee, expert in old school storytelling.

Een complete generatie schrijvers

Robert McKee was acteur, regisseur, scriptdokter en de afgelopen twintig jaar vooral schrijfdocent. Hij schreef het boek Story en leidde een complete generatie schrijvers op. Leerlingen van hem zijn onder anderen Paul Haggis (Crash, Million Dollar Baby), Akiva Goldsman (A Beautiful Mind), Peter Jackson (Lord of the Rings).

Old school storytelling

Robert McKee doceert old school storytelling. McKee heeft het over de onderliggende structuren van verhalen en die zijn eigenlijk al sinds Aristoteles bekend. Wat maakt een verhaal goed? Om die vraag te kunnen beantwoorden moet je kijken naar de structuur. Als je verhaalstructuur niet kent, kun je nooit een echt goed verhaal schrijven.

Een van die onderliggende principes is verandering. Alles in een goed verhaal draait om verandering. In McKee’s verhalenuniversum is voortdurend strijd gaande. ‘Veranderingen zijn elementair in het leven, en dus ook in verhalen.’

Schrijven is een roeping

McKee haalt bijna al zijn voorbeelden uit de filmwereld. Film is zijn medium. Maar hij stelt dat het medium van ondergeschikt belang is. Het medium is niet de ‘message’; the story is the message. Stijl is niet bijzonder belangrijk. Het verhaal zelf is dat wel. Een goed verhaal goed vertellen, is volgens hem de essentie. ‘Al onze levens zijn klein. Door verhalen kunnen we onze beperkte wereld vergroten en krijgen we inzicht in hoe de wereld werkelijk is.’ Wie zijn lessen volgt krijgt het ingewreven: hier staat echt wat op het spel. Schrijven is volgens McKee dan ook geen hobby, maar een roeping. Je moet het uit volle overtuiging, met volledige toewijding doen. Anders heeft het geen zin.

Wil jij meer weten over Robert McKee? En wil je profiteren van zijn schrijftips en schrijfoefeningen? Nog even geduld, je vindt het hele verhaal in het augustusnummer van Schrijven Magazine.

Nog geen abonnee? Neem vóór maandag 27 juli 16.00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis.

Introductieaanbieding

Of werf een abonnee en krijg zelf cadeaus.

Werf een abonnee

Bron

www.schrijvenonline.org

Techniek