Afbeelding

Wees niet te kritisch op jezelf tot je een eerste versie af hebt.

Schrijfprobleem #17: voor de markt schrijven

Schrijven voor de markt is nooit een goed idee.We horen het wel vaker: een schrijver die besluit literaire thrillers te gaan schrijven omdat ze momenteel goed verkopen. Dit is een fout die je als aspirant schrijver koste wat het kost moet vermijden.

Zeggen dat je schrijft voor de markt is alsof je zegt: ‘Ik ga een superheldenfilm maken, want die doen het nu goed in de bioscoop’. Waar geen rekening mee wordt gehouden, is dat een boek (of film) een erg lang productieproces kent. Je kunt een verhaal misschien binnen een half jaar schrijven, maar tel daar talloze herschrijfrondes, redactie vanuit de uitgever en het print- en uitgeefproces bij op en je bent zo twee jaar verder.

Oftewel, zodra je boek eenmaal goed en wel is gepubliceerd kan het maar zo zijn dat er een compleet ander genre in trek is. En als dat niet zo is, dan is de vraag naar het betreffende genre vast en zeker al bergafwaarts aan het gaan. Jouw boek gaat dan verloren in de brij van andere auteurs die exact hetzelfde dachten.

Bedenk ook dat een ‘hot topic’ niet zomaar uit de lucht komt vallen. Daar gaat een lang proces aan vooraf dat zelfs op cultureel niveau wordt beïnvloed. Uitgevers kunnen er nog voor kiezen om meer promotie te maken voor een genre, maar schrijvers staan daarin helemaal machteloos.

De oplossing? Schrijf wat jij wil schrijven. Ga jezelf niet in bochten wringen om met iets te komen waar je eigenlijk geen ervaring in hebt, of waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Schrijf het verhaal dat je zelf wil lezen. Schrijf het verhaal dat alleen jij kunt schrijven en laat je niet beïnvloeden door een markt die toch ongrijpbaar is.

Bron

www.schrijvenonline.org