Schrijfprobleem #28: een kwakkelend conflict

Conflict is de steunpilaar van elk verhaal.Conflict is de steunpilaar van elk verhaal. Toch laten veel startende schrijvers het conflict niet escaleren, maar zwakt het in de loop van het verhaal juist af.

Het komt vaak voor dat een schrijver een vliegende start maakt met een goed doordacht conflict, maar dat in de hoofdstukken erna de spanning afneemt door scènes die er niet toe doen. Er is immers meer nodig dan een origineel verhaalidee om lezers vast te. Ze moeten mee kunnen leven met de protagonist, en zelfs met de antagonist, waardoor ze emotie investeren in het verhaal. Dat breng je teweeg met conflicten die elkaar bijstaan en versterken.

Veel schrijvers vallen echter terug op het vertellen van achtergrondinformatie, al dan niet door flashbacks of herinneringen, wat de lezer afleidt van het conflict. Dit voorkom je door iedere scène een conflict te geven, al is het maar iets kleins zoals een discussie tussen moeder en dochter (die natuurlijk gevolgen heeft later in het verhaal). Die conflicten moeten in verband staan met de rode lijn van het verhaal, zodat de problemen voor het hoofdpersonage duidelijk escaleren.

Overigens moet dit niet alleen het geval zijn voor de protagonist. Antagonisten die te weinig aandacht van hun schrijver krijgen, kwakkelen naarmate het verhaal vordert omdat ze geen ontwikkeling ondergaan. Daardoor worden ze voorspelbaar en lijken ze niet geïnteresseerd in het bereiken van hun doel.

Bedenk dat beide personages ernaar streven om op hun eigen manier het conflict te beëindigen. In de aanloop naar de climax zullen ze beiden steeds meer moeite gaan doen om dat doel te behalen. Stel dus op voorhand vast wat de protagonist en de antagonist zouden doen als ze zouden verliezen, en wat ze kunnen doen om dat te voorkomen. Blijf dat opvoeren tot het moment waarop alles samenkomt en laat dan de bom barsten.

Bron

www.schrijvenonline.org