Schrijvers dagen kabelmaatschappijen voor de rechter

Schrijvers dagen kabelmaatschappijen voor de rechter UPC, Ziggo en Delta weigeren een vergoeding te betalen voor het gebruik van werk van schrijvers. Stichting Literaire rechten auteurs (Lira) komt hiertegen in actie en is naar de rechter gestapt.

Vergoeding

Als werk van een schrijver door iemand wordt gebruikt, is het logisch dat de schrijver daar een compensatie voor krijgt, toch? Dat vindt Lira ook, zij vertegenwoordigt allerlei soorten schrijvers, andere kunstenaars en organisaties op dit gebied.

Sinds 2011 heeft Lira namens schrijvers en andere kunstenaars onderhandeld met aanbieders en makers van televisie en radio. Het doel was om tot een regeling te komen voor de vergoeding van auteurs voor het gebruik van hun werken op de Nederlandse televisie en radio. De regeling is een vervanging van de model-licentieovereenkomst voor de uitzending in televisiepakketten uit 1985. Sinds die tijd ontvangt Lira vergoedingen die worden verdeeld onder de aangesloten schrijvers.

Geen vergoeding

Op 1 oktober 2012 is het modelcontract geëindigd, zonder dat er een nieuwe regeling is getroffen. Daarom ontvangt Lira al sinds oktober 2012 geen kabelvergoedingen meer.

Lira heeft eind 2012 een licentieovereenkomst aangeboden waar veel kabelaars mee akkoord gingen. Maar de grootste kabelexploitanten, waaronder UPC, Ziggo en Delta, betalen sinds 1 oktober 2012 geen vergoedingen meer aan Lira voor de doorgifte in hun pakketten.

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. In 2005 was het ook al nodig om naar de rechter te gaan om hen ervan te overtuigen dat ze een vergoeding moeten betalen voor het gebruik van het werk van schrijvers.

Rechtszaak

In februari 2013 is Lira naar de rechter gestapt zodat kabelmaatschappijen een redelijke vergoeding gaan betalen.

De rechtszitting vindt plaats op 15 april 2014 om 13.30 uur bij de Rechtbank te Amsterdam.

Bron

www.lira.nl/kabel

Uitgeven