Schrijvers lopen groter risico op depressie

Schrijverschap staat in de top 10 van de lijst van beroepen met de grootste kans op depressies. Onregelmatig salaris, de moordende concurrentie en een geïsoleerd bestaan, zijn een aantal redenen. Negen procent van de ondervraagde schrijvers gaf aan in het afgelopen jaar met depressie te kampen gehad.

Je wordt met jezelf geconfronteerd

Schrijver Simon Brett vertelt dat hij ook problemen heeft met depressies en verwijst ook naar verschillende zelfmoorden die eerdere schrijvers pleegden, als Virginia Woolf, Ernest Hemingway en Arthur Koestler. Je zit uren lang alleen op je kamer te schrijven en als je fictie schrijft, is er altijd een bepaalde hoeveelheid zelfonderzoek nodig bij het creëren van je personages. Hoe verder je in jezelf graaft hoe meer je van jezelf tegenkomt en dit kan voor sommige schrijvers erg confronterend zijn.

Stressbestendig zijn in de huidige economie

Vele schrijvers zijn introverte en gesloten mensen die paradoxaal genoeg wel gelezen willen worden maar eigenlijk de stress en kritiek die gepaard gaat met het schrijfvak niet aankunnen. Druk, verwachtingen, deadlines en kritiek zijn hiermee nog meer momenten waarop de depressie om de hoek komt kijken. Maar ook de economische omstandigheden zijn op dit moment niet echt een boost voor het schrijverschap. Het was altijd al een onzeker beroep, maar de markt voor schrijvers en uitgevers is zodanig geslonken dat het voor de rust en het zelfvertrouwen van de schrijvers niet erg bevorderlijk is.

Bron

http://www.theguardian.com/books/2010/dec/13/writers-depression-top-10-risk

Uitgeven