‘Schrijvers moeten inspiratie zoeken in het verleden’

De waarde van historische kennis en hoeveel schrijvers hier uit kunnen putten wordt onderschat. In een rationele maatschappij lijkt de kennis uit het verleden soms irrelevant.

Maak het nieuw

Veel schrijvers halen hun inspiratie uit het dagelijks leven, hoe ze dingen nu ervaren en hoe ze de toekomst zouden willen zien. De waarde van de geschiedenis van de mens wordt hierin totaal over het hoofd gezien. Schrijvers zouden hun inspiratie moeten halen uit de kennis van hun voorgangers van de afgelopen eeuwen. De Engelse singer/ songwriter Laura Marling schreef hier een artikel over voor The Atlantic.
Een tip die schrijvers krijgen is dat je verhaal nieuw en fris moet zijn, maar dat betekent niet dat een schrijver het verleden moet vergeten. Marling neemt als voorbeeld schrijver Robertson Davies die suggereert dat verdwenen culturen en oude ideeën ons tot op de dag van vandaag iets kunnen leren.

Herkenning is een onderdeel van onze natuur

In een boek van Robertson Davies geeft het hoofdpersonage Hollier een speech over het belang van historische kennis, waarin hij zegt ‘De herkenning van jezelf als onderdeel van de natuur en vertrouwen in natuurlijke processen verdwijnt bij miljoenen mensen omdat ze niet weten wat er verloren gaat’. Ik wroet niet in het verleden omdat ik denk dat het per definitie beter is, maar het zou wijs zijn om het te bestuderen voordat alle kennis van de aarde verdwijnt,’ aldus Davies. Deze passage benadrukt het belang van het behoud van eerdere vormen van kennis. Dat sommige ideeën of manieren van denken van pas kunnen komen.

Verzet tegen een rationele wereld

Marling zegt dat de houding die Davies in de passage omschrijft, de houding dat men zichzelf herkent als onderdeel van de natuur, langzaam aan het verdwijnen is omdat we tegenwoordig in ons drukke stadsleven bijna geen mogelijkheid meer hebben om de natuur in te gaan waar we de pracht zien van haar irrationele wildernis. Hier verliezen we de connectie met ons instinct en natuurlijke moraal.

Bron

http://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2015/04/writers-should-take-inspiration-from-dead-cultures/389306/

Uitgeven

Techniek