Schrijvers pieken op 44 jarige leeftijd

Schrijvers pieken op 44 jarige leeftijd, volgens onderzoek.Ben je jong en heb je schrijfambities? Haast je dan niet, want volgens een Rotterdamse hoogleraar beleven schrijvers hun literaire piek rond hun 44e levensjaar.

Philip Hans Franses, hoogleraar toegepaste econometrie, berekende de literaire piek van grote schrijvers door juryrapporten over winnaars van de Nobelprijs voor de Literatuur te analyseren. ‘Daarin staat meestal welke werken als meest belangrijk worden gezien,’ aldus Franses. De hoogleraar keek alleen naar winnaars die inmiddels overleden zijn.

Daaruit concludeerde hij dat schrijvers hun literaire piek beleven op iets meer dan de helft van hun leven (0,57). ‘Stel dat een schrijver 100 wordt, dan ligt de piek dus rond hun 57e,’ beweert Franses. Omdat lang niet alle schrijvers 100 jaar worden, is de gemiddelde piekleeftijd 44 jaar.

Meer over dit onderzoek is te lezen in het komende nummer van Creativity Research Journal.

De belangrijkste kunst

Franses voerde eerder hetzelfde onderzoek uit naar het werk van overleden schilders. De piek van deze kunstenaars zou rond hun 42e levensjaar zijn. Hij trok deze conclusie op basis van de belangrijkste schilderijen van grote schilders door te achterhalen welke werken het meeste opbrachten op een veiling. ‘Dat is kwalitatief gezien wellicht ook het belangrijkste.’

De hoogleraar is van plan zijn analyse door te zetten op andere creatieve vakgebieden. ‘Voor componisten bijvoorbeeld. Maar dat is niet zo makkelijk. Want hoe ga je bepalen wat het belangrijkste werk was van Beethoven?’ aldus Franses.

Weinig tijd tussen debuut en meesterwerk

Eind 2013 concludeerde een Italiaans onderzoeksbedrijf nog dat schrijvers juist vroeg pieken. Zo bleek het dat er bij de meeste grote schrijvers maar vijf jaar of minder tussen hun debuut en hun meesterwerk zit. Lees verder.

Bron

www.demorgen.be/dm/nl/4651/Boeken/article/detail/1811762/2014/03/14/Schrijvers-pieken-rond-44e-jaar-schilders-rond-hun-42e.dhtml

Uitgeven