Shortlist Gouden Strop: Vlaamse debuten

De jury's van De Gouden Strop, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman, en van De Schaduwprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige debuut in het spannende genre, hebben hun nominaties bekendgemaakt. Opvallend daarbij is dat De minzame moordenaar van de Vlaamse debutant Bram Dehouck op beide lijsten voorkomt. Ook opvallend: op de shortlist van De Gouden Strop staan twee Vlaamse debuten. De jury van De Gouden Strop bestaat uit juryvoorzitter Koos Postema, de drie recensenten Ineke van den Bergen, Bert Vuijsje en Marcella van der Weg, en Robin Troost van The Read Shop. De juryleden kregen dit jaar een recordaantal inzendingen van 87 boeken te verwerken. Op 31 maart werd de longlist bekendgemaakt, uiteindelijk nomineerde de jury de volgende vijf titels voor de shortlist (in alfabetische volgorde van auteursnaam):
  • René Appel – Van twee kanten (Uitgeverij Anthos)
  • Hans Declercq – Hoe zwart is de duivel? (Uitgeverij Van Halewyck)
  • Bram Dehouck – De minzame moordenaar (Uitgeverij Van Halewyck)
  • Lieneke Dijkzeul – De geur van regen (Uitgeverij Anthos)
  • Carla de Jong – Serpent (Uitgeverij Archipel)
De jury van De Schaduwprijs bestaat uit vijf GNM-bestuursleden, te weten juryvoorzitter Willem Asman, Jos van Cann, Daniëlle Hermans, Jürgen Joosten en René van de Meerakker, én Marion Pauw, de winnaar van De Gouden Strop 2009. Ook zij kregen een recordaantal inzendingen, twintig boeken, te lezen. Deze jury maakte vandaag de volgende vier nominaties bekend (in alfabetische volgorde van auteursnaam):
  • Bram Dehouck – De minzame moordenaar (Uitgeverij Van Halewyck)
  • Joop van Riessen – Vergelding (Uitgeverij Nieuw Amsterdam)
  • Anita Terpstra – Nachtvlucht (Uitgeverij Cargo)
  • Frank van Zwol – Het Thule incident (Karakter Uitgevers)
De winnaar van De Gouden Strop ontvangt een cheque van € 10.000,- en een sculptuur van de Amsterdamse beeldhouwer Marianne van den Heuvel. De winnaar van De Schaduwprijs ontvangt een cheque van € 1.000,- en een zeefdruk van Dick Bruna. De Gouden Strop en de Schaduwprijs zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM). Beide prijzen worden mogelijk gemaakt door The Read Shop en Stichting Lira.

Bron

www.degoudenstrop.nl