Start to Write Now: opdracht #1

Voor alle jongeren die dit jaar mee willen gaan doen aan schrijfwedstrijd Write Now!, organiseert Schrijven Online een warmlooptraject die helpt bij de voorbereiding. 12 weken lang geeft een schrijfcoach je een uitdagende opdracht. Deze week: opdracht #1 van schrijfcoach Marije Catsburg.

De opdracht

Schrijf een dialoog van maximaal 350 woorden waarin één personage probeert een geheim te verbergen, terwijl hij/zij niet weet dat de ander zijn geheim al ontdekt heeft. Hoe manoeuvreren beide personages zich door het gesprek, wat zeggen ze tussen de regels door? Denk om de show, don’t tell-regel.

Voorbeeld: Twee vrienden/vriendinnen zitten in een café. Persoon A probeert een geheim te verbergen: hij/zij heeft sinds kort een stiekeme relatie met de broer/zus van zijn gespreksgenoot. Hij/zij weet niet dat persoon B dat al ontdekt heeft

Tips nodig voor het schrijven van dialoog?
7 regels voor het schrijven van dialoog
Do’s en don’ts van een dialoog
ELDA-regel

Hoe werkt het?

De opdrachten vind je op het speciale Start to Write Now-themaforum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en plaats een topic met daarin jouw verhaal (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'.
  • Wacht op feedback van de schrijfcoach en andere deelnemers.
  • Je mag zelf natuurlijk ook feedback geven op andere deelnemers. Dit wordt erg gewaardeerd!

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach 

Marije is webredacteur bij Schrijven Online/Schrijven Magazine en is bezig met het afronden van haar studie Media, Informatie en Communicatie. Tijdens deze studie specialiseerde zij zich in creatief schrijven en mediamarketing.

Over Write Now!

Write Now! is een grote schrijfwedstrijd voor jong literair talent tussen de 15 en 25 jaar in heel het Nederlands taalgebied (Nederland en Vlaanderen). Winnaars van de wedstrijd worden vaak opgemerkt door grote uitgeverijen, waardoor Write Now! gezien wordt als een springplank voor literair talent. Onder andere Lize Spit en Maartje Wortel zijn ooit begonnen als Write Now!-deelnemers. Meer informatie over Write Now vind je hier.

Uitgeven