Stijl - Pathos

Het voordragen van een dramatische tekst is een vak. Kijk bijvoorbeeld naar Poetry Slam. Om het publiek te overtuigen of mee te nemen maken we gebruik van het stijlfiguur Pathos. Dit is een van de drie overtuigingsmiddelen om hartstochtelijk een tekst voor te dragen. Door veel emotie in een stuk te leggen kan een spreker het publiek meenemen. Bijvoorbeeld door gebaren of gezichtsuitdrukkingen kan men gevoelens uit te drukken.

Pathos

‘Hartstocht’, affectus. Emotie, als een van de drie retorische overtuigingsmiddelen (de andere zijn ethos en logos). Door affecten (bv. pure emotie of buikgevoel, ont- roering, medelijden, medegevoel, droefheid, woede, angst, haat, afgunst, medegevoel) op te wekken, kan een spreker het publiek overreden en zelfs opzwepen. Een traditionele redenaar gebruikt gebarentaal, mimiek en pathetische bewoordingen (exclama- tio, hyperbool, amplificatio), die bij overdrijving ‘geaffecteerd’, ‘pathetisch’, hoogdravend, gezwollen of zelfs ridicuul kunnen aandoen. In de affectenleer van de barokmuziek wordt aan- getoond hoe muzikale figuren, toonsoorten en instrumenten bepaalde emoties bij het gehoor los kunnen maken. In de iconologie dienen ‘sprekende’ gebaren en gezichtsuitdrukkingen om gevoelens uit te drukken en op te wekken (Pathosformel, een term van A. Warburg). 

Het Groot Retorisch woordenboek

Ongemerkt sluipen er in veel van onze teksten fouten die we ondanks aandachtig redigeren over het hoofd zien. In samenwerking met het Groot retorisch woordenboek komt er wekelijks een stijlfiguur aan bod.

Het Groot Retorisch Woordenboek is nu verkrijgbaar voor €22,50. Meer informatie vind je hier.

Bron

schrijvenonline.org

Techniek