Stijl – Vervreemding

Stijl – VervreemdingAls schrijver balanceer je vaak tussen werkelijkheid en fictie. Vervreemding van de werkelijkheid kan zorgen voor een onderliggende spanningsboog in het verhaal. Als lezer volg je het verhaal op de voet, je begrijpt het maar er is constant een element wat niet helemaal lijkt te kloppen. Vervreemding is ook wel een andere waarneming van de werkelijkheid. Je kan de lezer ermee op het verkeerde been brengen want niets is wat het lijkt.

Vervreemding

Ostranenie (term van de Russische formalisten); synoniem voor desautomatisering. Afwijkend taalgebruik (priem) dat de gewone waarneming doorbreekt en de werkelijkheid in een nieuw daglicht plaatst. Verfremdung (term van B. Brecht) Doorbreken van de dramatische illusie, distantiering tussen de spelers en hun rol om de emotionele identificatie van de toeschouwers tegen te gaan en de aandacht te vestigen op de maatschappelijke draagwijdte van het toneelstuk.

Het Groot Retorisch Woordenboek

Ongemerkt sluipen er in veel van onze teksten fouten die we ondanks aandachtig redigeren over het hoofd zien. In samenwerking met het Groot retorisch woordenboek komt er wekelijks een stijlfiguur aan bod.

Het Groot Retorisch Woordenboek is nu verkrijgbaar voor €22,50. Meer informatie vind je hier.

Tijdelijke aanbieding: wie nu een abonnee werft voor Schrijven Magazine of zelf abonnee wordt, krijgt het Retorisch Woordenboek (t.w.v. € 22,50) cadeau!

Werf een abonnee   Word abonnee 

Bron

www.schrijvenonline.org