Teksten worden alomtegenwoordig

Teksten worden alomtegenwoordigNormaal gesproken heeft literatuur geen ondersteunende rol, maar er zijn steeds meer teksten te vinden op plekken waar je ze niet verwacht.

Fastfoodteksten

De Amerikaansefastfoodketen Chipotle kondigde onlangs aan dat ze tien schrijvers in dienst hebben genomen om literaire voedselverpakkingen te maken. Korte mijmeringen versieren nu bekers en tassen. De leestijd is twee minuten en de auteurs zijn beroemd: schrijvers, cabaretiers, een Harvard neuroloog en een Nobelprijswinnaar.

Het idee komt van de auteur Jonathan Safran Foer toen hij een maaltijd aan het eten was in de Chipotle zonder leesmateriaal. Foer nam contact op met de oprichter van Chipotle, Steve Ells, en ze bespraken het idee tijdens de lunch. ‘Je weet dat je al deze oppervlaktes in je restaurant hebt, de kopjes, de tassen, waarom geef je niet wat aan de mensen? Niet als een marketinginstrument of met een bepaalde boodschap, maar gewoon iets attents,’ zei hij.

‘Het doel is hier om de ruimte voor schrijven en literatuur uit te breiden.’ Malcolm Gladwell, ook een deelnemer van het project, vult hem aan in een begeleidend interview: ‘Het doel van storytelling moet zijn om storytelling net zo alomtegenwoordig als muziek te maken.’

De teksten zijn oneerbiedig, zoals Silvermans aforismen (‘Je had mijn aandacht totdat je hallo zei’), kritisch zoals Lewis’ zijn kijk op zijn soms contraproductieve benadering van tijdsmanagement (‘Ik besteed te veel tijd om te proberen minder tijd te besteden aan dingen’) en provocerend zoals Foers ‘Twee minuten persoonlijkheidstest’, een reeks van vragen die leiden tot reflectie (‘Is er iets waarvoor je zou sterven als niemand ooit wist dat je ervoor stierf?’).

De campagne genaamd ‘Cultivating Thought’ is hier te lezen.

Overal poëzie

In Nederland bestaat er al langer eenzelfde soort initiatief van Plint. Plint heeft allerlei artikelen met poëzie erop: kussenslopen, mokken, armbanden, servetten, enz. Deze teksten zijn niet specifiek gemaakt voor de voorwerpen, maar sieren oppervlaktes die normaal gesproken worden bezet door beelden.

Maar dat zijn niet je enige opties als je tekst op andere plekken dan het papier van een boek wil hebben. Zo kan je jezelf toewuiven met een mooi gedicht op een waaier. Of slapen op kussens in de vorm van boeken met stukken uit Alice in Wonderland, Sherlock Holmes of Treasure island of onder een deken met het verhaal van Doornroosje erop. Of wil je misschien een kaarsenstandaard met een mooi citaat erop?

Waar zou jij wel een tekst op willen maken? Of ken je nog teksten die een interessante verbinding aangaan met voorwerpen? Deel het op het forum!

Iedere vrijdag verschijnt er op Schrijven Online een artikel over de mogelijkheden om tekst te combineren met andere vormen van technologie en kunst.

Door: Elisabeth Hunting

Uitgeven