Afbeelding

Beeld: Pexels

Tien keer een vrouwelijke Nobelprijswinnaar (3)

Tien keer een vrouwelijke Nobelprijswinnaar (3)Tien weken lang zullen wij op woensdag een vrouwelijke Nobelprijswinnaar uitlichten. Allen uit de categorie Literatuur. Deze week: Toni Morrison, winnaar van 1993. 

Achtergrond

Toni Morrison werd geboren in 1931 in Lorain, Ohio. Ze was de tweede in een gezin met vier kinderen. Al van jongs af aan was Morrison gek op verhalen, haar vader vertelde haar volksvertellingen uit zijn cultuur en daarnaast was Morrison een fanatiek lezer.
Morrison studeerde Letteren aan de Howard Universtieit en de Cornell Universiteit. Na haar studie was ze werkzaam als docent Engels bij verschillende Universiteiten. Later werkte Morrison als redacteur bij uitgeverij Random house. Hier speelde ze een grote rol bij het onder de aandacht brengen van Afro-Amerikaanse literatuur.


Structuur van het verhaal

Een aantal van Morrisons boeken, bijvoorbeeld The Bluest Eye, Song of Solomon en Beloved worden gezien als klassiekers van de Amerikaanse literatuur.
Morrisons boeken kenmerken zich door thema’s van epische proporties, levendige dialogen en tot in detail uitgewerkte Afro-Amerikaanse karakters. Alhoewel veel van haar boeken zich centreren rondom sterke vrouwelijke Afro-Amerikaanse personages, noemt Morrison zichzelf geen feminist. Ze zegt zichzelf niet tot het feminisme te willen rekenen omdat ze zichzelf geen beperkingen op wil leggen bij het schrijven en haar fantasie de vrijheid wil kunnen geven.

De prijs

In 1993 won Morrison voor haar oeuvre de Nobelprijs voor Literatuur. Haar winst was voor velen een verrassing, omdat Morrison niet als één van de grote kanshebbers werd beschouwd. Ze was de eerste zwarte vrouw die de Nobelprijs voor Literatuur won. Ook ontving ze in haar carrière veel andere prijzen, waaronder een Pulitzerprijs, een Norman Mailer Prize en een Grammy Award-nominatie.