Afbeelding

Beeld: Pexels

Tien keer een vrouwelijke Nobelprijswinnaar (9)

Tien keer een vrouwelijke Nobelprijswinnaar (9)Tien weken lang zullen wij op woensdag een vrouwelijke Nobelprijswinnaar uitlichten. Allen uit de categorie Literatuur. Deze week: Gabriela Mistral, winnaar van 1945.


Achtergrond

Gabriela Mistral werd geboren in 1889 in Vicuña (Chili). Haar echte naam was Lucila Gody Alcayaga, maar ze nam als dichteres het pseudoniem Gabriela Mistral aan, een verwijzing naar haar twee favoriete dichters: Gabriele D'Annunzio en Frédéric Mistral.
Gabriela Mistrals moeder was naaister en haar vader was leraar, maar die verliet het gezin toen Mistral erg jong was. Mistral werkte zelf ook als lerares en schreef daarnaast voor verschillende kranten. In 1910 rondde ze haar studie af aan het Pedagogisch Instituut aan de Universiteit van Chili en mocht zij de titel professor dragen. 
In 1922 verliet Mistral haar thuisland Chili. De rest van haar leven heeft zij veel gereisd in Amerika en Europa. Het laatste deel van haar leven bracht ze door in New York.

Structuur van verhalen

Mistral schreef talloze gedichten en ook vele essays. De zelfmoord van haar goede vriend Romelio Ureta in 1909, maakte een diepe indruk op haar. Door zijn overlijden werden dood en liefde belangrijke thema’s in haar gedichten.
Ook de tweede wereldoorlog is een belangrijke thema in haar werk.

Prijs

In december 1914 ontving Gabriele Mistral de eerste prijs in het nationale literatuurconcours Juegos Florales (Bloemenspelen) in Santiago.
In 1945 ontving Mistral de Nobelprijs voor Literatuur. De prijs werd persoonlijk aan haar overhandigd door koning Gustaaf V van Zweden.
Mistral was de eerste Latijnse-Amerikaanse schrijver die de prijs in ontvangst mocht nemen.

Door Lotte van den Elsen