Tweede Kamer pleit voor versterking positie openbare bibliotheken

Tweede Kamer pleit voor versterking positie openbare bibliothekenDe PvdA en de SP willen een bibliotheekmonitor om de beschikbaarheid van openbare bibliotheken in kaart te brengen en veel partijen pleiten voor een Nationale Bibliotheekpas.

Bibliotheekmonitor

Met de bibliotheekmonitor krijgen bibliotheken een instrument om te controleren of gemeenten de toegang tot openbare bibliotheken voldoende waarborgen. De monitor zal jaarlijks een overzicht geven van de hoeveelheid bibliotheken in Nederland en de beschikbaarheid ervan voor Nederlandse burgers.

De uitkomst wordt besproken tijdens een tweejaarlijks landelijk overleg tussen bibliotheken, gemeenten, provincies en het ministerie van OCW.

Nationale Bibliotheekpas

De Nationale Bibliotheekpas integreert het lidmaatschap van de fysieke en de digitale bibliotheek. Met de pas krijgen bibliotheekleden toegang tot alle landelijke en lokale diensten van de bibliotheek, zowel fysieke diensten als het lenen van e-books. Ook krijgen leden toegang tot alle openbare bibliotheken van Nederland.

Amendementen

Er zijn een behoorlijk aantal amendementen ingediend. De SP en de 50PLUS hebben een amendement ingediend waarbij gemeentes worden verplicht minstens een bibliotheek te handhaven. De ChristenUnie heeft een amendement ingediend voor over het bibliotheeklidmaatschap, dat een flinke steun in de rug is voor de Nationale Bibliotheekpas. De PvdA diende een amendement in voor de bibliotheekmonitor zodat het stelsel beter wordt bewaakt.

Debat geschorst

Het debat over de bibliotheekwet, dat plaatsvond op 15 mei, werd geschorst vanwege een debat dat werd ingelast over het vreemdelingenbeleid. Wanneer het vervolgdebat plaatsvindt, is nog niet bekend.

Bron

www.literatuurplein.nl/nieuwsdetail.jsp?nieuwsId=3419

Uitgeven