Afbeelding

Muurgedicht van Ingmar Heytze in de Dichterswijk in Utrecht

Universiteit Utrecht lanceert website die straatpoëzie in kaart brengt

Tijdens de Poëzieweek (26 januari t/m 1 februari) lanceert Universiteit Utrecht een interactieve website die gedichten in de openbare ruimte inventariseert. Hiermee hoopt de universiteit literair erfgoed te archiveren.

Op de website Straatpoëzie vind je een interactieve kaart waarop je kunt zien waar in de openbare ruimte straatpoëzie is te vinden. Dit zijn gedichten die bijvoorbeeld op muren, straatstenen en gebouwen gezet zijn. Zulke poëzie is zowel in Nederland als Vlaanderen steeds meer te vinden, maar vaak is het voor publiek redelijk onbekend waar precies. Deze nieuwe website probeert hier een zo compleet mogelijk overzicht van te maken en verschaft waar mogelijk ook informatie over o.a. de schrijver, de vormgever, de datum waarop het gedicht geplaatst is en de relatie tussen het gedicht en de locatie.

De website maakt deel uit van het PhD-onderzoek van Kila van der Starre. Zij doet onderzoek naar ‘poëzie buiten het boek’. De gegevens die verzameld worden in de online database gebruikt ze voor haar onderzoek naar poëzie in de openbare ruimte. Momenteel zijn er al ruim 500 gedichten verzameld in de database. Iedereen die in de openbare ruimte een gedicht aantreft, kan het zelf toevoegen op de website.

Bron: Persbericht UU

Uitgeven