Veel animo voor niet bestaand boek

Veel animo voor niet bestaand boekDe satirische rubriek over boeken die A.H.J. Dautzenberg recenseert in de NRC, heeft tot misverstanden geleid. Hij besprak het boek van Leon de Winter genaamd Lieve Anne, waar veel mensen voor warmliepen. Het boek bestaat echter niet.

In de rubriek wordt elke week een fictief boek besproken. Toch zijn er mensen die daar overheen lezen, want er blijven mensen naar boekhandels gaan om de besproken boeken te kopen van de niet-bestaande uitgeverij Fata Morgana.

Anne Frank

Ondanks het bekende concept kregen Leon de Winter en uitgeverij De Bezige Bij flink wat reacties van mensen die dachten dat Lieve Anne echt bestond. Dautzenberg schreef dat De Winter brieven had geschreven naar Anne Frank tijdens de productie van de musical Anne.

In werkelijkheid zijn De Winter en zijn vrouw Jessica Durlacher bezig zijn met een toneelstuk, geen musical, over Anne Frank en bestaat er geen boek genaamd Lieve Anne.

Andere titels

Het is niet de eerste keer dat Dautzenberg verwarring schept onder lezers. In mei 2003 begon hij met de rubriek van onbestaande boeken met de roman Prestige van Joost Zwagerman. Andere fictieve werken die besproken zijn, waren van Jan Pronk (Late Liefde), Ronald Giphart (Operette), een boek van voetbalexpert en muziekliefhebber Johan Derksen over heavy metal (Metaal is zwart) en een boek over Tiroler seksfilms van Paul Verhouden.

Bron

www.nrc.nl/boeken/2014/04/17/verwarring-in-boekenland-veel-animo-voor-niet-bestaand-boek-de-winter/

Uitgeven