Afbeelding

Apple kondigt mogelijk een app aan waarmee je zelf interactieve e-boeken kunt maken.

Waarom e-boekenverkoop in Nederland achterloopt

Terwijl in de Verenigde Staten de e-boekenverkoop sterk groeit, blijft die in Nederland achter door de hoge omzetbelasting, de kleine beschikbaarheid en internetpiraterij. 

Van de totale wereldwijde e-boekenverkoop wordt maar twee procent tot de Europese boekenbranche gerekend. Volgens Eurocommissaris Neelie Kroes is de achterlopende e-boekenverkoop te wijten aan drie redenen.

De verkoop lijdt in Nederland aan het hoge btw-tarief van 21 procent, tegenover de 6 procent bij gedrukte boeken. Daarnaast is de uitwisseling van e-boeken tussen verschillende e-readers niet altijd mogelijk. Zo kun je een digitaal boek in ePub-formaat niet lezen op een Kindle e-reader. Toch wordt dit formaat het meest geleverd in Nederland. Als derde argument wordt het illegaal downloaden van e-boeken genoemd. Via talloze sites downloaden lezers met gemak honderden e-boeken en hebben zodoende vrij spel in de e-boekenbranche.

Tim Kuik van Stichting Brein geeft aan dat ongeveer de helft van de digitale markt illegaal is. Een onderzoek dat gevoerd is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft uitgewezen dat 6,3 procent van de Nederlanders e-boeken illegaal heeft gedownload in 2012, terwijl 7,8 procent van de Nederlandse lezers e-boeken op een legale wijze heeft aangeschaafd.

Maar is downloaden werkelijk zo’n groot probleem? Volgens schrijver Ivo Victoria maakt men zich hier onnodig druk over. De muziekbranche heeft aangetoond dat beveiliging nooit een succes is. Bovendien krijgen onbekende schrijvers op deze wijze meer naamsbekendheid. Ook regisseur David Petrarca van de populaire fantasyserie Game of Thrones is een voorstaander van illegale downloads. Volgens hem creëren de illegale downloads juist een ‘cultural buzz’.

Bron

www.volkskrant.nl/vk/nl/2694/TechMedia/article/detail/3416404/2013/03/27/Drie-redenen-waarom-de-e-bookverkoop-in-Nederland-achterloopt.dhtml