Wekelijkse schrijfopdracht #39

Wekelijkse schrijfopdracht #39Behoefte aan feedback op je schrijfwerk? Doe dan mee met onze wekelijkse schrijfopdracht, uitgeschreven door schrijfcoaches Joey Brown, Henny Fortuin, Alice Kok, Odile Schmidt en Roos Waaijer.

Wekelijkse schrijfopdracht

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Joey Brown, Henny Fortuin, Alice Kok, Odile Schmidt en Roos Waaijer, die ieder feedback geven op de verhalen die geschreven zijn op basis van hun opdrachten. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 39e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Wekelijkse schrijfopdracht #39 – Kijk, je handen! 

Door schrijfcoach Joey Brown

Als we inspiratie zoeken, vergeten we vaak onze belangrijkste en altijd aanwezige inspiratiebron: het lichaam, ons grootste zintuig. Honderden herinneringen zijn eraan verbonden. Dus vraag ik je voor deze opdracht: zoek in je badkamerkastje een zachte handcrème (of bodylotion, als het maar zacht is en lekker ruikt) en ga comfortabel zitten in een sofa, op een matje op de grond of in een oude tuinstoel. Houd je schrijfblok en pen in handbereik. Neem wat crème in je niet dominante hand en wrijf er je schrijfhand mee in. Langzaam, neem je tijd, voel en masseer je hand alsof je die nooit eerder voelde.

Wees met je volle aandacht bij deze activiteit. Masseer daarna ook je schrijfhand, en observeer de textuur van je huid, je nagels, je nagelriemen, de rimpels in je handpalm. Op welke manier vertaalt jouw leven zich in je handen? Sluit na een minuut of vijf je ogen en houd je handen stil in je schoot. Blijf met je aandacht bij je handen. Voel na: hoe voelen je handen nu? Ga dan tot slot naar een herinnering die sterk verbonden is met je handen. Dat kan het moment zijn waarop je huwelijksring aan je vinger geschoven werd, dat kan een wandeling zijn als kind aan de hand van je vader, dat kan een ruzie zijn waarin je voor de eerste keer iemand sloeg, dat kan een herinnering zijn aan dagenlang driftig onkruid wieden of aan aardappelen schillen net op het moment dat je een belangrijk telefoontje kreeg. Neem de eerste herinnering die bij je opkomt en duik er dieper in. Wie is er bij je? Welke geluiden of stemmen hoor je? Wat zie je? Wat doe je met je handen? Wat raak je aan? Wat voelen of ‘zien’ ze? Hoe ziet de ruimte om je heen er uit? Heb je een stenen vloer, zand of water onder je? Kortom: wees met al je zintuigen aanwezig in de herinnering.

Neem dan je schrijfblok en je pen. Je schrijft 20 minuten lang zonder je pen van het blad te heffen (gebruik een alarmklokje). Schrijf de herinnering neer alsof je er opnieuw in aanwezig bent. Tip: schrijf in de tegenwoordige tijd. Schrijf vanuit de ik-figuur. Voeg dialoog toe als je kan. Laat jezelf heerlijk gaan. Als je bijvoorbeeld de behoefte voelt om je herinnering plots om te gooien tot een volledig fictieve scène, kan dat. Ga je grenzen over en volg het grillige pad van je pen. Dan wegleggen zonder kijken (!) en pas een dag later lezen en redigeren.

Wekelijkse schrijfopdracht #39Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'.
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook!

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

De schrijfcoach 

Joey Brown, ervaren schrijfdocente en schrijfcoach, werkte de voorbije jaren als journaliste, vertaalster, schrijfdocente, redactrice, leerkracht en medeorganisator van het Antwerpse literaire festival ZuiderZinnen. In 2010 stapte ze uit haar drukke werkleven, reisde de wereld rond op zoek naar stilte en evenwicht en startte uiteindelijk een nieuw leven op het Griekse eiland Ikaria. In 2012 organiseerde ze daar haar eerste schrijfweken. Voorjaar 2014 verhuisde ze definitief naar Ikaria en richtte ze Manamahouse op, haar virtuele 'huis' waarin ze schrijfvakanties, schrijfverblijf en balansvakanties organiseert. Als redacteur beoordeelt ze romans, levensverhalen en af en toe een poëziebundel. Joey studeerde Nederlandse en Engelse letterkunde in Antwerpen. Ze publiceerde jeugdverhalen, liedtekst en non-fictie. Zie ook haar website

Bron

www.schrijvenonline.org/forum/themaforums/wekelijkse-schrijfopdracht

Techniek