Yoga voor schrijvers

Iedere zondag een yoga oefening voor schrijvers op Schrijven OnlineYoga kan helpen om controle te krijgen over je lichaam, gevoel en geest. Erg handig voor schrijvers, bijvoorbeeld als je geen inspiratie hebt voor een nieuw verhaal of juist vastzit halverwege. Schrijven Online geeft je de komende weken elke zondag een yoga pose, gecombineerd met een schrijfoefening, die helpt bij het schrijfproces en die iedereen kan doen. Deze week de Bevrijdende houding.

Bevrijdende houding (Apanasana)

Deze houding helpt tegen kramp in je rug. Ideaal als je bijvoorbeeld een hele dag aan een stuk achter je laptop of bureau hebt zitten schrijven. De houding werkt rustgevend en ontspannend.

1. Ga met je rug plat op de grond liggen en leg je armen naast je lichaam.

2. Adem helemaal uit en trek je knieën op, naar je borst.

3. Adem in en pak met je handen het midden van je scheenbenen vast.

4. Laat de zwaartekracht zijn werk doen! Druk je onderrug stevig in de vloer en laat het gewicht van je armen je knieën naar je borst trekken.

5. Deze houding moet lang volgehouden worden om effectief te zijn, zo’n tien tot dertig minuten.

Oefening

Deze oefening geeft je tijd genoeg om na te denken. Reflecteer op wat je allemaal aan jezelf en je schrijfwerk zou willen verbeteren in de komende zes maanden. Als je uit de houding komt schrijf je een brief aan jezelf waarin je deze verbeterpunten verwerkt. De brief kun je bewaren en gebruiken als leidraad binnen jouw schrijfontwikkeling.