Zo vind je een passende uitgever

Wil je uitgevers benaderen om jouw boek op de markt te brengen? Zorg ervoor dat je alleen uitgevers benadert die titels uitgeven waarbij jouw manuscript aansluit. Dat voorkomt onnodige teleurstelling en afwijzingsbrieven met de beruchte zin ‘uw boek past helaas niet in ons fonds’.

Hoe ontdek je nu of een uitgever matcht met jouw boek?

Natuurlijk kun je alle uitgeverswebsites bezoeken en nagaan wat ze uitgeven, maar dat is behoorlijk tijdrovend en het is maar de vraag of je dan een volledig en correct beeld krijgt.

Daarom geef ik je graag een eenvoudig hulpmiddel om snel een indruk te krijgen van de boeken die uitgevers recent hebben uitgegeven en om te ontdekken wat hun plannen voor het komend jaar zijn.

Gebruik de zoekfunctie op Bol.com

Als je al zolang aan je manuscript werkt, heb je vast wel een beeld van boeken die er op een of andere manier op lijken. Bijvoorbeeld vanwege het onderwerp, het genre of de vertelwijze. Maak op basis van die overeenkomsten eens een overzicht van auteurs en boeken waarmee je iets gemeen hebt.

Ga vervolgens naar bol.com en tik daar de naam van een boek of auteur van je lijst in. Ga naar de beschrijving en je ziet daar direct de naam van de uitgever staan. Klik erop en er verschijnt een lijst met boeken. Bij kleine uitgevers krijg je direct een beeld van de inhoud van hun fonds, bij de grotere uitgevers kun je beter nog even verder zoeken. Sorteer bijvoorbeeld op verschijningsdatum en je vindt een overzicht met nog te verschijnen boeken, gevolgd door de boeken die net zijn uitgegeven.

Zoek op genre

Natuurlijk kun je ook op genre zoeken om passende uitgevers te achterhalen. Ga naar de startpagina met Nederlandse boeken en je ziet een twintigtal genres en onderwerpen. Kies je hier voor ‘literatuur en romans’ dan kun je verder verfijnen naar bijvoorbeeld historische romans of literaire thrillers. Ook bij de selectie die je dan krijgt is het goed om te selecteren op verschijningsdatum zodat je een actuele weergave krijgt van de uitgeefkeuzes van dit moment.

Schrijf je non-fictie dan kun je op bol.com starten met een brede selectie op onderwerp en vandaaruit verfijnen. Maar managementboek.nl heeft voor non-fictie een nog betere zoekmachine, omdat daar veel subcategorieën zijn die specifieker zijn dan de selectiemogelijkheden op bol.com.

Wil je meer goede raad om een uitgever te vinden voor je boek? Je vindt ze in de online cursus Uitgever vinden, die je stap voor stap laat zien hoe je een uitgever benadert. 

Door Linda Krijns

Linda Krijns is gespecialiseerd in contentmarketing en boekpromotie. Samen met schrijfcoach en uitgeefadviseur Marja Duin heeft ze in 2012 Boezzt opgericht. Boezzt helpt ondernemers en professionals bij het schrijven, uitgeven en promoten van boeken en blogs om zo hun expertise te tonen.