Zwaar op de hand? Welnee. Gewichtig? Jazeker.

De lessen die het leven in zich bergt zijn al sinds mensenheugenis een onuitputtelijk en universeel thema. Niet alleen voor ladingen schitterende literatuur, films, schilderijen, poëzie en muziek. Ook voor vele snotterige verhalen bij de haard, boze brieven die nooit verstuurd worden, opgewonden  discussies in de kroeg en treurige ballades.  

Ingrijpende verandering

De kern van iedere ‘levensvertelling’ is hoe mensen omgaan met een plotselinge, ingrijpende en niet zelfgekozen verandering in hun leven. Zo ben je gezond, heb je een fijn gezin, maak je carrière, verleg je je grenzen, win je de wedstrijd en voel je je geweldig. En zo spat je bestaan ineens of geleidelijk uit elkaar, door iets wat je niet in de hand hebt en wat  je ‘overkomt’. Waardoor alles anders wordt.

Inzicht delen

Heb je iets meegemaakt waardoor jouw leven tegen je wil en bedoeling een andere wending nam? Heeft jouw ervaring je inzicht gegeven en wil je dat verwoorden, voor jezelf en voor andere mensen - zodat anderen ook kracht en inspiratie uit je verhaal kunnen halen?

Weet je niet hoe te beginnen? Hierbij drie tips

  • Schrijf concreet. Vat gebeurtenissen niet samen, maar vertel ze alsof ze opnieuw gebeuren. Maak gebruik van zintuigelijke indrukken. Wat was er te zien, te horen, te ruiken, te proeven, te voelen.
  • Dit is nog belangrijker als het om heftige emoties gaat; probeer geen woorden te vinden voor dat soort emoties, vertel gewoon wat er gebeurt, beschrijf voorwerpen, gebeurtenissen, gesprekken, handelingen, lichamelijke reacties. Heel aandachtig een voorwerp beschrijven dat bij een bepaalde persoon of gebeurtenis hoort, zegt veel meer dan welke beschrijving van je gevoelens ook.
  • Het is belangrijker dat je geloofwaardig schrijft dan dat je de waarheid schrijft. Schrijf dus gerust stukjes dialoog uit ook al kun je ze niet meer letterlijk herinneren. Probeer ook situaties te schetsen, ook al weet je niet meer precies hoe alles eruit zag. Gebruik desnoods formuleringen als: ‘Er moet een boom gestaan hebben…’ of: ‘in mijn herinnering stond er maar één stoel’.

Avanti is opgericht door Inge Schouten. Zij is docent Literaire vorming/creatief schrijven en een schrijfcoach. Haar specialiteit is proza en vooral het schaven aan verhalen en schrappen in verhalen totdat elk woord op de goede plaats staat en elke zin het juiste suggereert. Daarnaast schrijft ze korte verhalen en romans. Bezoek hier & hier haar website.  

Techniek